Lajme

Pse zviceranët i duan kaq shumë kartëmonedhat?

Ndërsa në një farë mënyre njerëzit në Zvicër janë financiarisht progresiv - për shembull, për sa i përket kriptomonedhës - në të tjera, ata ende preferojnë metodën tradicionale të pagesës: para në dorë (dhe shpresojmë shumë prej tyre)

Gjatë pandemisë me Covid, metodat e pagesave pa para u bënë të përhapura në gjithë Zvicrën, pasi Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se pagesat me kartë duhet të inkurajohen si një mjet për të ndaluar përhapjen e virusit.

Monedhat dhe kartëmonedhat, nga ana tjetër, konsideroheshin fjalë për fjalë para të pista.

Megjithatë, zakonet e vjetra vdesin vështirë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Është e vërtetë që kartat e kreditit dhe të debitit janë në shumë mënyra më praktike, por shumë zviceranë nuk do të dëgjojnë për të. Disa madje duan të përfshijnë shenjtërinë e parave të gatshme në Kushtetutën e vendit.

Grupi Zviceran i Lëvizjes së Lirisë (MLS) ka mbledhur më shumë se 157,000 nënshkrime për të nisur një votim kombëtar (150,000 kërkohen) për të parandaluar heqjen graduale të parave të gatshme në favor të kartave të kreditit dhe transaksioneve të tjera pa para, që janë bërë të njohura gjatë pandemisë.

“Paraja është liri dhe një prioritet absolut për Zvicrën”, tha grupi. “Është në kundërshtim me të drejtat e njeriut dhe trashëgiminë tonë të lirisë të përjashtohen njerëzit që preferojnë të përdorin para në dorë sesa një kartë”.

Për disa zviceranë, paratë janë mbret

Ju mund të argumentoni (dhe do të kishit të drejtë) se të mbash një tufë parash në xhep ose çantë është shumë e papërshtatshme, për të mos përmendur rrezikun, pasi mund të vidhet lehtësisht dhe nuk do të shohësh më kurrë të tilla si të tilla (ndryshe nga një kredit kartë, ku transaksionet e dyshimta mund të kundërshtohen).

Ju gjithashtu mund të vini në dukje se monedhat dhe kartëmonedhat janë të ndyra – dhe do të kishit përsëri të drejtë: është vërtetuar se paratë e letrës mund të mbajnë më shumë mikrobe sesa një tualet shtëpiak.

Ju mund të argumentoni të gjitha sa më sipër, por prapë nuk do të bindni disa zviceranë të kalonin nga paratë në plastikë.

Sipas një sondazhi nga platforma e konsumatorit Moneyland, 67 për qind e banorëve të Zvicrës e konsiderojnë cash-in si krejtësisht të domosdoshëm, ndërsa 96 për qind përdorin para për pagesa.

Në fakt, ju mund të shihni ende njerëz (edhe pse kryesisht të moshuar) që paguajnë faturat e tyre mujore në postë me para në dorë, ndonjëherë edhe me kartëmonedha 1000 frangash, përcjell tutje albinfo.ch.

Pse (disa) zviceranë favorizojnë paratë e gatshme në vend të kartave të kreditit?

Ka disa arsye, duke filluar nga mbibollëku i tradicionalizmit deri te teprica e kujdesit.

Gjenerata e vjetër në veçanti vlerëson privatësinë dhe anonimitetin e pagesave me para në dorë.

“Pagesat me para në dorë ofrojnë privatësi shumë më të madhe se metodat e tjera të pagesës”, sipas Moneyland.

Është fakt se “transaksionet e kryera me karta krediti, karta me parapagesë dhe karta debiti regjistrohen nga institucionet financiare të përfshira. Transaksionet e portofolit celular regjistrohen nga gjigantët e teknologjisë si Google dhe Apple, përveç ofruesve të shërbimeve financiare.” Të mos kesh marrëdhënie me tregtarët në internet shihet gjithashtu si më i sigurt, siç konfirmohet nga Moneyland: “Ndërsa dixhitalizimi ka përparuar, krimi kibernetik dhe mashtrimet në internet gjithashtu kanë përparuar. Llogaritë e bankave dhe kartave të kreditit zvicerane janë rregullisht objektiv i kriminelëve kibernetikë dhe mashtruesve. Paratë mund të vidhen fizikisht në një vend, por “paratë dixhitale” mund të vidhen nga kudo, në çdo kohë.”

Disavantazhet e mosmbajtjes së një karte krediti.

Ka, sigurisht, disavantazhe për të mos përdorur një kartë krediti.

Për shembull, nuk mund të bëni blerje në internet, të rezervoni një fluturim, të bëni rezervime për pushime ose të përdorni shërbime të tjera që zakonisht kërkojnë pagesë me kartë krediti.

Megjithatë, adhuruesit e parave kanë gjetur një mënyrë për ta anashkaluar këtë, ndonëse më shumë kohë dhe më e mundimshme. Kur porosisin gjëra në internet, veçanërisht nga tregtarët zviceranë, ata klikojnë opsionin “dërgo faturën”. Pasi të mbërrijë fatura, ata e paguajnë atë në zyrën postare.

Rezervimi i një fluturimi ose pushimi përfshin shkuarjen në një agjenci udhëtimi dhe pagesën e rezervimeve me para në dorë. Të zgjuarit financiarisht besojnë (me të drejtë) se përdorimi i parave të gatshme shpesh parandalon blerjet impulsive dhe borxhet.

“Studime të shumta kanë treguar se konsumatorët shpenzojnë më shumë kur përdorin metodat e pagesave dixhitale sesa kur shpenzojnë para të gatshme”, zbuloi Moneyland.

Kartat e kreditit paraqesin një rrezik shtesë për konsumatorët duke mundësuar pagesën me kredi, e cila shpesh rezulton me borxhe.