Lajme

Publikohen nga hakerët të dhënat e Doganave Zvicerane dhe Fedpol

Zyra Federale e Policisë (Fedpol) dhe ajo e Doganave dhe Sigurisë Kufitare (OFDF) u prekën nga një sulm kibernetik që shfrytëzoi një defekt në serverët e kompanisë.

Informacionet u publikuan në rrjetin e errët nga pitates.

Fedpol dhe OFDF konfirmuan për Keystone-ATS të shtunën zbulimin e të dhënave të raportuara nga Le Temps. E përditshmja e Gjenevës saktëson se është prekur edhe policia kantonale. “Ofruesi i shërbimit dhe furnizuesi i softuerit Xplain ka informuar për sulmin, ransomware i të cilit ka qenë viktimë”, detajon një zëdhënës i Fedpol, duke shtuar se zyra është informuar disa ditë më parë, shkruan RTS.

Andreas Löwinger, drejtor i Xplain, një kompani zvicerane e specializuar në shërbimet IT për sigurinë, konfirmoi sulmin kibernetik dhe tregoi se kishte kërkuar ndihmë nga Qendra Kombëtare për Sigurinë Kibernetike.

“Ne nuk do të jemi në gjendje të komunikojmë zyrtarisht momentin e saktë të sulmit dhe shkallën e vjedhjes së të dhënave derisa autoritetet të japin informacionin,” shpjegoi ai, përcjell albinfo.ch.

Ai gjithashtu tregoi se kompania nuk kishte “asnjë kontakt” me hakerët. “Nuk do të paguajmë shpërblim!”, u shpreh ai.

Në total janë publikuar mijëra dokumente që përmbajnë informacion mbi projektet kompjuterike të kryera nga Fedpol. Zyra thotë: “Sipas gjendjes aktuale të njohurive tona, projektet e Fedpol nuk preken (nga sulmi, shënimi i redaktorit)”, tha një zëdhënës për Keystone të shtunën.

“Xplain nuk ka akses në të dhënat produktive të Fedpol, por ka të dhëna simulimi anonime për qëllime testimi,” vazhdoi zëdhënësi. Fedpol nuk e di se deri në çfarë mase do të publikohen të dhënat e vjedhura nga Xplain në korrespondencë me klientët e tij, shkruan RTS.

Nga ana e saj, Zyra Federale e Doganave dhe Sigurisë Kufitare konfirmon gjithashtu sulmin kibernetik, por moderon shtrirjen e tij: “të dhënat e vetë zyrës nuk janë të prekur”, specifikon një zëdhënës.

Preken vetëm të dhënat e vjedhura në korrespondencë me klientët. Zëdhënësja saktëson se është hapur një hetim.

Ushtria përdor gjithashtu ofruesin e shërbimit Xplain, nga ana e saj, tregon një zëdhënës i Departamentit Federal të Mbrojtjes (DDPS). Megjithatë, “bazuar në sqarimet e deritanishme nga ushtria, mund të supozohet se incidenti nuk ka çuar në rrjedhje të të dhënave nga sistemet e ushtrisë”, tha zëdhënësi, përcjell albinfo.ch.

Sulmet kibernetike që synojnë kompanitë, administratat apo mediat kanë qenë në rritje vitet e fundit. Nga ana tjetër, departamenti i arsimit në Basel-City, Rolle (VD), Universiteti i Neuchâtel apo edhe Cremo në kantonin e Fribourg-ut kanë qenë objektivi i hakerëve, të cilët më pas publikojnë të dhënat e vjedhura në rrjetin e errët. Viktima të këtyre vjedhjeve ishin CH Media dhe NZZ, përcjell albinfo.ch.