Koronavirusi: çast pas çasti

Qëndrimet gjatë natës në Zvicër pritet të bien me një të tretën në vitin 2020

Turizmi ka të ngjarë të jetë sektori që preket më së shumti nga kufizimet e vendosura për të luftuar pandeminë, me industrinë e hotelerisë e vendosur të humbasë 1,8 miliardë CHF (1.86 miliardë dollarë) në qarkullim, tha Instituti Ekonomik Zviceran KOF.

Megjithëse rënia e kërkesës së brendshme duhet të jetë relativisht e vogël gjatë vitit (minus 14%), rënia e kërkesës ndërkombëtare do të jetë domethënëse, me qëndrimet gjatë natës nga vizitorët e huaj pritet të bien deri në 60% dhe të kthehen në para -nivelet e krizës vetëm në vitin 2022, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Qytetet ka të ngjarë të jenë më të goditurat nga pandemia, me qëndrimet brenda natës parashikohet të përgjysmohen gjatë muajve të verës. Rajonet alpine mund të shohin një ulje të kërkesës prej 20-30%.

Gjatë sezonit të dimrit 2019-2020, qëndrimet gjatë natës u ulën me 23% krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Instituti parashikon se rikuperimi për sektorin do të fillojë gjatë sezonit të verës, megjithëse kantoni jugor i Ticino dhe rajoneve Alpine me siguri do të shërohet më shpejt se qytetet, përcjell tutje albinfo.ch.

KOF gjithashtu tha që çmimet në sektorin e mikpritjes ka të ngjarë të rriten për të kompensuar nivelet e ulëta të banimit dhe uljen e kapacitetit për shkak të masave të vazhdueshme të sigurisë si distanca sociale.

Hekurudhat Federale Zvicerane dhe PostBus zbuluan të enjten se ata do të ri-futnin transportin turistik më 6 dhe 8 qershor pasi rrugët u mbyllën si rezultat i kufizimeve Covid-19.

Qeveria zvicerane njoftoi këtë javë se lëvizja e lirë brenda zonës së Shengenit do të rivendoset deri më 6 korrik, megjithëse kufijtë me Francën, Gjermaninë dhe Austrinë fqinje do të jenë të hapura nga 15 qershori.