Tematike

Qeveria: Zvicra do të bëhet neutrale ndaj klimës deri në vitin 2050

Zvicra duhet të bëhet neutral ndaj klimës deri në vitin 2050, ka deklaruar qeveria zvicerane.

Ajo ka forcuar objektivin e saj bazuar në gjetjet e reja shkencore të publikuara nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC).

“Zvicra planifikon të zvogëlojë emetimet e saj neto të karbonit në zero deri në vitin 2050, duke përmbushur kështu objektivin e rënë dakord ndërkombëtarisht për të kufizuar ngrohjen globale në një maksimum prej 1.5 ° C kur krahasohet me epokën para-industriale,” tha qeveria.

“Ne duhet të frenojmë emetimet tona të gazrave serë më fuqishëm dhe më shpejt – kjo është në interesin më të mirë të Zvicrës,” tha Ministri i Mjedisit Simonetta Sommaruga gjatë ditës së djeshme.

“Për më tepër, si një vend inovator, Zvicra ka kushtet më të mira për të arritur objektivin”, shtoi ai.

Kur kishte nënshkruar Marrëveshjen e Parisit në vitin 2016, qeveria kishte thënë se kishte sinjalizuar qëllimin e saj afatgjatë për të zvogëluar emetimet e karbonit të Zvicrës me 70-85% deri në vitin 2050. Ky objektiv u bazua në gjetjet e IPCC që ngrohja globale do të duhej të zvogëlohej deri në vitin 2100 në më pak se 2 ° C për të shmangur pasojat serioze për njerëzimin dhe biodiversitetin.

Në vitin 2018, IPCC raportoi që ngrohja globale prej 1.5 ° C gjithashtu mund të çojë në ndryshime serioze në ekosistemet dhe se një bilanc neto i emetimeve zero duhet të arrihet në mënyrë të konsiderueshme më shpejt.

“Si përgjigje, qeveria udhëzoi Zyrën Federale për Mjedisin të rishikojë objektivat afatgjate të klimës dhe të hartojë kurse të mundshme të veprimit,” thuhet në deklaratë.

“Përveç kësaj, më 26 qershor qeveria, në diskutimin e saj për përparësitë e Zvicrës për Asamblenë e Përgjithshme të KB në vitin 2019, vendosi që Zvicra të rrisë objektivin e saj që uljet e emetimeve të arrihen deri në vitin 2050.”

Vende të tjera të përfshira si Britania, Franca dhe Suedia e kanë parashikuar tashmë qëllimin në ligj, ndërsa Gjermania pritet ta bëjë këtë gjatë këtij viti.

“Zvicra është e prekur veçanërisht nga ndryshimi i klimës, pasi temperaturat këtu rriten dy herë më shpejt se mesatarja globale,” tha qeveria zvicerane, përcjell Albinfo.ch.