Lajme

Gjeneva ndalon transmetimin e ndeshjeve të EURO 2024 në hapësira publike

Nëse jetoni në Gjenevë dhe po mendoni të shkoni për të parë ndeshjen e dytë të ekipit zviceran kundër Skocisë në një tarracë, mund të zhgënjeheni. Qyteti ka vendosur të ndalojë baret, kafenetë dhe restorantet e tjera që të transmetojnë ndeshjet e Euro 2024 në hapësira publike deri në çerekfinale.

Autoritetet komunale të Gjenevës besojnë se kjo është një çështje e “mendimit të shëndoshë”. Gjatë tri javëve të para të Euro 2024 në Gjermani, ata duan të centralizojnë shqetësimet dhe rreziqet e sigurisë në një vend: zonën e tifozëve të Plainpalais.

Tifozët e futbollit do të mund të kthehen në tarracat e Gjenevës vetëm nga çerekfinalet që fillojnë më 5 korrik.

Ky vendim i qytetit zemëron disa institucione dhe në veçanti Nadège Perdrizat, anëtare e grupit profesional të restoranteve dhe hotelierëve. “Është një mungesë e qartë besimi nga ana e qytetit në aftësinë e institucioneve publike për të menaxhuar klientelën dhe krijimin e tyre”, tha ajo në La Matinale.

“Ndoshta një ngjarje me qindra ose mijëra njerëz të përqendruar mund të jetë më e rrezikuar sesa një institucion me rreth tridhjetë njerëz në tarracë”, zhvillon Nadège Perdrizat.

Nëse disa bare gjithashtu kanë frikë të humbasin klientelën e tyre dhe duke parë kështu rënien e qarkullimit të tyre, të tjerët e shohin atë si një kompromis të mirë, veçanërisht pasi mbështetësit e futbollit nuk janë domosdoshmërisht klientela më e mirë, beson Pierre-Jean Firmin, restorant në Plainpalais.

“Shumica e njerëzve që vijnë për të parë ndeshjet do të pinë disa birra, do të hanë dy-tre patate të skuqura dhe në fund të ndeshjes do të përfundojmë me një tarracë të zbrazët, sepse të gjithë janë larguar”, shpjegon ai.

Tifozët e zhgënjyer gjithmonë mund të kthehen në komunat e tjera të Gjenevës, ku ekranet do të mbeten të lejuara në tarraca gjatë gjithë Euro 2024./RTS