Shkurt.ch

Roli i Zvicrës në uljen e parë në hënë

Edhe sot, shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për pjesëmarrjen e Zvicrës në këtë arritje historike. E megjithatë, njohuritë teknologjike zvicerane luajtën një rol të rëndësishëm në suksesin e misionit Apollo 11.

“Një hap i vogël për njeriun, një hap gjigant për njerëzimin”. Në Evropë ishte 03:56 të hënën më 21 korrik 1969 kur Neil Armstrong së pari vendosi këmbë në hënë gjatë misionit Apollo 11. Ishte një triumf për Shtetet e Bashkuara. Për herë të parë në histori, një njeri ecën mbi peizazhin e pluhurosur të satelitit natyror të Tokës. Imazhet shpejt rrethuan globin dhe sot janë ende aq magjepsëse sa kurrë më parë. Pesëdhjetë vjet pas ngjarjes, Shtetet e Bashkuara dhe pjesa tjetër e botës janë gati të festojnë këtë arritje historike në të cilën Zvicra gjithashtu kishte një rol.

Destinacioni: hëna

Le të udhëtojmë përsëri në 1969. Më 18 maj, dy muaj përpara shfrytëzimit të Buzz Aldrin dhe Neil Armstrong, Apollo 10 u ngrit nga Cape Kennedy me tre astronautë në bord. Ky ishte fluturimi i katërt në hapësirën e programit Apollo dhe i dyti për të arritur orbitën hënor dhe u pa si një provë e veshjes. Qëllimi i tij ishte të provonte të gjitha manovrat që Apollo 11 do të kryente dhe të vlerësonte vendet e mundshme të uljes. Astronautët fotografuan duke përdorur një kamerë me ngjyra nga J. A. Maurer Inc. LIG NY, e pajisur me lente të prodhuara nga Kern & Co. AG tani i vdekur, nga ishte nga Aarau në kantonin e Aargaut.

Kjo ishte hera e parë që kompania kishte ofruar lentet e NASA-s. Por kjo nuk do të ishte e fundit. Në të vërtetë, ishin lente të bëra nga Kern që kapën zbritjen e modulit ‘Eagle’, i cili mori Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin në sipërfaqen e hënës. Eagle gjithashtu kishte një aparat fotografik me ngjyrë të dytë me një lente Kern në bordin, për të filmuar manovrat e uljes dhe misionin e dy astronautëve. Ishte ky aparat që ka përjetësuar hapat gjigandë të të dy burrave gjatë thirrjes së Presidentit Nixon duke përshëndetur flamurin amerikan. Por imazhet e shikuara nga miliona njerëz në mbarë botën ishin në bardh e zi.

Një kapitull i panjohur në historinë zvicerane industriale

Filmat me ngjyra vetëm u kthyen në Tokë me kthimin e ekuipazhit të Apollo 11 së bashku me kamerën, të cilën Neil Armstrong e vlerësoi fshehurazi për dekada më pas. Deri në shkurt të vitit 2015, tre vjet pas vdekjes së astronaut, Carol zbuloi kamerën e famshme në pjesën e pasme të një gardeje. Tani është shfaqur në Muzeun Kombëtar të Ajrit dhe Hapësirës Smithsonian në Uashington, DC. Sa për lente Kern, tre nga njëmbëdhjetë rrotullat e filmit që përmbajnë kopje të imazheve origjinale të Apollo 10 shfaqen si pjesë e koleksionit Kern në Stadtmuseum në Aarau.

Lundrim diellor zviceran

Një numër i tregimeve pak të njohura rrethojnë pushtimin e hënës. Njëri prej tyre ka të bëjë me fizikantët në Universitetin e Bernës. Në vitet 1960, Johannes Geiss ishte drejtuesi i institutit të fizikës të universitetit. Me ekipin e tij, ai kreu një nga eksperimentet e pakta shkencore të autorizuara nga NASA gjatë misionit Apollo 11. Ata projektuan një varkë alumini të aftë për të kapur grimcat e mbartura nga era diellore. Në shikim të parë, kjo mund të duket një detyrë mjaft e thjeshtë. Në praktikë, megjithatë, kjo ishte një sfidë e madhe. Në atë kohë, shumë pak dihej për grimcat e emetuara nga dielli në hapësirë. Tani dihet se fusha magnetike e Tokës parandalon shumicën e këtij shiu të grimcave që të arrijnë në planetin tone, shkruan “shtëpia e Zvicrës” një portal që tregon histori të Zvicrës, përcjell Albinfo.ch.