Lajme

Rritja e sigurimeve shëndetësore në mes të vitit prek këto kantone

Nga 1 shtatori, mbajtësit e policave të kompanisë së sigurimeve shëndetësore Zuger Klug në kantonet Lucerne, Nidwalden, Aargau dhe Cyrih duhet të presin rritje të konsiderueshme të primeve.

Arsyeja e rregullimit të çmimit janë vështirësitë financiare dhe ndryshimi i kompensimit të rrezikut për shkak të rritjes së papritur të fortë të numrit të të siguruarve, shpjegon drejtoresha menaxhuese Yvonne Dempfle në një intervistë për “Zentralplus”.

“Rritja e fortë e numrit të personave të siguruar në vitin 2023 ka çuar në një ndryshim të rëndësishëm në barazimin e rrezikut”, shpjegon Dempfle. Prandaj, Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) i konsideron rezervat e Klug-it për sigurimin bazë si shumë të ulëta – gjithashtu duke pasur parasysh rritjen e pritshme të kostove të kujdesit shëndetësor.

Problemet nuk ishin të parashikueshme, thekson Dempfle. “Nga viti 2022 deri në vitin 2023 kemi pasur një rritje të anëtarësimit prej 188.4 për qind. Duke qenë se shuma e kompensimit të rrezikut parashikohet rreth një vit përpara, vetëm të dhënat e rreth një të tretës së të siguruarve ishin të disponueshme në momentin e llogaritjes. Kjo e bëri më të vështirë parashikimin.

Klientët mund të anulojnë gjatë vitit

Rritjet e primeve variojnë në varësi të kantonit:

Në kantonin Nidwalden rritja është 26.9 për qind.

Në kantonin e Cyrihut rritja është 21.7 për qind.

Në kantonin e Lucernit rritja është 18.3 për qind.

Në kantonin Aargau rritja është 15.2 për qind.

Për shkak të situatës së jashtëzakonshme, të siguruarit që duan të kalojnë kanë të drejtë ta bëjnë këtë gjatë vitit. “Personat e siguruar duhet të anulojnë më së voni deri më 31 korrik nëse nuk janë dakord me primin e ri nga 1 shtatori 2024”, shpjegon Dempfle. Procesi i anulimit përfundon kur kompania e re e sigurimeve shëndetësore ka konfirmuar vazhdimin e pandërprerë të sigurimit bazë deri më 31 gusht.

Kur u pyetën nëse mund të ketë një rritje të mëtejshme të primeve në fund të vitit, Dempfle përgjigjet me kujdes: “Kostot e kujdesit shëndetësor janë rritur prej vitesh. Ne gjithmonë përpiqemi të vendosim prime për të siguruarit tanë me një ndjenjë të shëndetshme proporcioni. Një person nuk mund të shkojë kundër trendit në tregun e kujdesit shëndetësor dhe të përjashtojë një rregullim të primit në vjeshtë”.

Deklaratat konkrete për primet e vitit 2025 mund të bëhen vetëm pas shpalljes nga BAG në vjeshtën e vitit 2024./20minuten