Lajme

Sa konsumohet mishi në Zvicër

Mbyllja e pjesshme e institucioneve hotelierike dhe kufizimet në trafikun kufitar, kishin rritur në masë të madhe kërkesën për mish në tregtinë me pakicë

Shitjet e mishit në Zvicër arritën në 117 milionë CHF vitin e kaluar, me burgerët me bazë bimore që janë veçanërisht të popullarizuara. Pandemia e Covid-19 gjithashtu luajti një rol.

Kjo shifër është pothuajse dyfishuar që nga viti 2016, shkroi të hënën Zyra Federale për Bujqësi (FOAG) në raportin e parë të zëvendësimit të mishit në Zvicër. Krahasuar me mishin e vërtetë, megjithatë, ai mbetet një produkt i ngrohtë me një pjesë të tregut prej 2.3%.

Raporti vuri në dukje se si masat zyrtare për të luftuar pandeminë Covid-19, në veçanti mbyllja e pjesshme e institucioneve hotelierike dhe kufizimet në trafikun kufitar, kishin rritur në masë të madhe kërkesën për mish në tregtinë me pakicë.

Në përgjithësi, shitësit me pakicë zviceranë raportuan shitje rekord të produkteve ushqimore përfshirë pijet. Krahasuar me vitin e kaluar, shitjet u rritën me 11.3% në 29.9 miliardë CHF. Shitjet e mishit dhe produkteve të mishit u rritën me 13.7%. Shitjet e zëvendësuesve të mishit u rritën me 49.4% nga viti në vit në 5,705 ton.

Shkallët më të larta të rritjes u regjistruan nga të ashtuquajturat produkte analoge të mishit, të cilat supozohet se duken dhe shijojnë si mishi.

Zyra e bujqësisë tha se produktet “si mishi” tani zënë mbi 50% të të gjitha shitjeve të zëvendësuesve të mishit. Tashmë një në gjashtë hamburgerë të shitur është bërë nga përbërës me bazë bimore, tha ajo. Pesë vjet më parë, kjo shifër ishte një në 14 hamburgerë.

Dallimet në çmime

Në një krahasim të drejtpërdrejtë të produkteve, zëvendësuesit e mishit ishin dukshëm më të shtrenjtë se produktet e mishit, tha FOAG. Mesatarisht, një hamburger me bazë bimore kushton 42% më shumë se një hamburger mishi, ndërsa ndryshimi për mishin e prerë në feta është 16%.

Ai shtoi se zëvendësuesit e mishit ishin veçanërisht të popullarizuar tek familjet e reja, me të ardhura të larta nga Zvicra gjermane-folëse.

Studime të ndryshme parashikojnë një trend rritjeje për zëvendësuesit e mishit. FOAG tha se tregu për zëvendësuesit e mishit ofron një potencial të madh për bujqësinë zvicerane, pasi pothuajse të gjitha proteinat bimore për prodhimin e brendshëm të mishit aktualisht importohen.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI