Lajme

Sa paguajnë prindërit zviceranë për kujdesin e fëmijëve?

Ndoshta nuk është befasi që kostoja e 'kontraktimit' të detyrës për t'u kujdesur për fëmijët e moshës parashkollore nuk është saktësisht e lirë në Zvicër, një nga vendet më të shtrenjta në botë. Por sa kushton dhe pse?

Kujdesi për fëmijët është një temë e dhimbshme në Zvicër, pasi qëndrimet politike ndaj politikave që lehtësojnë pajtimin e punës dhe jetës familjare janë të diskutueshme, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Kjo për shkak se opinionet mbi këtë temë ndryshojnë përgjatë linjave politike – me ata në të majtë që bëjnë thirrje për opsione më të përballueshme, dhe kundërshtarët e tyre në të djathtë që argumentojnë se kujdesi për fëmijët është përgjegjësi e prindërve dhe rrethit familjar, dhe jo e qeverisë. Si rezultat i kësaj tërheqjeje lufte dhe mungesës së vullnetit politik për të trajtuar këtë problem në mënyrë të qëndrueshme, shumica e objekteve të kujdesit për fëmijët në Zvicër janë private dhe, po, të shtrenjta. Në fakt, sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), Zvicra është vendi më i shtrenjtë në Evropë kur bëhet fjalë për kujdesin ndaj fëmijëve, përcjell tutje albinfo.ch.

Sa kushton vendosja e një fëmije në një qendër përkujdesjeje private?

Mesatarisht, kushton 130 franga në ditë, ku disa kushtojnë më shumë dhe të tjerët më pak.

Ndonëse kjo është shumë për personat me të ardhura mesatare, është ende më pak se punësimi i një kujdestarie me kohë të plotë, që mund të kushtojë, në varësi të numrit të fëmijëve nën kujdesin e tyre, disa mijëra franga në muaj, duke përfshirë kontributet e detyrueshme pensionale.

Duke e parë atë nga një këndvështrim tjetër, 21 për qind e të ardhurave totale të familjes shpenzohen mesatarisht në objektet e kujdesit privat. Kjo përqindje është dukshëm më e ulët në vendet fqinje: 9 për qind e pagës mesatare në Francë, 3 për qind në Austri, 1 për qind në Gjermani dhe 0 për qind në Itali, sipas OECD. Dallimi është i habitshëm, por Zvicra është akoma më mirë, për sa i përket këtyre kostove, sesa Zelanda e Re, ku kujdesi për fëmijët merr 37 për qind nga buxheti i familjes, Shtetet e Bashkuara (32 për qind) dhe MB (25 për qind), përcjell tutje albinfo.ch.

Po kujdesi publik për fëmijët?

Këto objekte janë të pakta dhe shumë larg, me përparësi familjeve kur punojnë të dy prindërit.

Është e vështirë të ofrohet një pasqyrë mbarëkombëtare për shkak të faktit se gjërat ndryshojnë nga kantoni në kanton, por të gjitha kantonet ofrojnë një formë subvencioni për shpenzimet e kujdesit për fëmijët në varësi të të ardhurave të prindërve.

Megjithatë, kini parasysh se subvencionet do të përcaktohen në bazë të të ardhurave të të dy prindërve, me dy prindër që të dy fitojnë një pagë mesatare shpeshherë që nuk kualifikohen për subvencione në disa kantone.

Shuma që paguani do të bazohet në shifrën tatimore të vitit të kaluar.

Kantonet shpesh do të ofrojnë ndihmë për të përcaktuar nëse kualifikoheni për një subvencion dhe sa do të jetë ai. Në Cyrih, për shembull, nëse fitoni 80,000 në vit, do të jeni përgjegjës për rreth 70 franga në ditë – që është më pak se mesatarja e lartpërmendur kombëtare prej 130 frangash, por ende një shumë e rregullt.

Çfarë po bëhet në planin politik?

Në 20 vjetët e fundit, qeveria ka investuar 451 milionë franga në krijimin e vendeve të kujdesit për fëmijët, gjë që mund të duket shumë, por nuk është – krahasojeni me 5.87 miliardë franga për ushtrinë vetëm në vitin 2022.

Zvicra i kushton më pak se 0.1 për qind të produktit të saj të brendshëm bruto (PBB) për financimin e objekteve të kujdesit për fëmijët, sipas OECD. Kjo është më pak se shumica e vendeve të tjera të Evropës Perëndimore, edhe pse Zvicra është më e pasur.

Megjithatë, ka njëfarë vrull në nivel legjislativ.

Në fillim të marsit, Këshilli Kombëtar votoi pro që familjet të marrin më shumë subvencione për kujdesin e fëmijëve në të ardhmen.

Propozimi kërkon që qeveria federale të kontribuojë me 20 për qind të kostove mesatare në mënyrë që të lejojë nënat të kthehen në punë, veçanërisht pasi tregu i punës po përballet me mungesa.

Kjo masë pritet të kushtojë rreth 770 milionë franga në vit. Këtë javë, megjithatë, Këshilli Federal refuzoi të rrisë kontributet për kujdesin ndaj fëmijëve për vitin 2024, duke argumentuar se kjo është përgjegjësi e kantoneve dhe jo e autoriteteve federale. Kjo do të thotë se nuk ka masa konkrete në horizontin e afërt.