Lajme

Sa persona u dëbuan dhe sa kërkuan azil në Zvicër?

Gjithashtu në mars, 989 persona u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve, u riatdhesuan ose u transferuan në një vend të tretë

Në muajin mars, numri i kërkesave për azil të paraqitura në Zvicër u rrit me më shumë se një të katërtën (+25,9%) krahasuar me dymbëdhjetë muaj më parë, duke arritur në 2383. Megjithatë, krahasuar me muajin shkurt, ka pasur një rënie të lehtë (- 2,7%), informon Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM) sot, transmeton albinfo.ch.

Vendi kryesor i origjinës së refugjatëve është Afganistani, me 1116 aplikime. Rreth 700 prej tyre lidheshin me procedurën e re të aplikueshme për aplikantët që vinin nga ky vend. E ndjekur nga Turqia (265), Eritreja (195), Algjeria (100) dhe Siria (78).

Nga gjithsej aplikimet, 1431 ishin parësore. Ata që i paraqesin janë njerëz që e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur nga të tjerët që kanë kërkuar tashmë mbrojtje dhe për rrjedhojë jo në lidhje me aplikimet e mëparshme.

Në përgjithësi, në mars 2024 SEM hodhi poshtë 3012 aplikime në shkallë të parë, nga të cilat 718 me vendim për të mos marrë në konsideratë meritat (në 399 raste në bazë të Marrëveshjes së Dublinit), 993 me dhënien e azilit dhe 542 me ‘pranimi i përkohshëm’. Numri i lëndëve në ruajtje në shkallë të parë është ulur me 743 njësi krahasuar me muajin e kaluar, duke arritur në 14224. Gjithashtu në mars, 989 persona u larguan nga Zvicra nën kontrollin e autoriteteve ose u riatdhesuan ose u transferuan në një vend të tretë. Berna u ka kërkuar shteteve të tjera të Dublinit që të pranojnë 738 aplikantë. Në të njëjtën periudhë kohore nën këtë mekanizëm janë transferuar 262 persona. Konfederata në vend të kësaj mori 388 aplikime për të marrë drejtimin e Dublinit dhe mirëpriti 66 persona, transmeton tutje albinfo.ch.

Së fundi, në muajin e tretë të vitit 1447 persona nga Ukraina aplikuan për statusin e mbrojtjes S. Është dhënë 237 herë, ndërsa 45 herë të tjera është refuzuar për shkak të mosplotësimit të kritereve përkatëse. Në fund të muajit mars, ishin gjithsej 64.753 persona me status S.