Financa

Sektori financiar i Zvicrës po e humb rëndësinë

Sektori financiar i Zvicrës po humbet rëndësinë si pjesë e prodhimit të brendshëm bruto (PBB). Në vitin 2018 ajo përfaqësoi 9.1% (62.8 miliardë franga), nga 11.1% (67 miliardë franga) sa kishte dhjetë vjet më parë.

Kjo shifër bazohet në një raport të botuar të hënën nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Financiare Ndërkombëtare

(SIF), gjithashtu tregon se numri i vendeve të punës në sektorin financiar ra nga 211,939 në 204,265 në periudhën në shqyrtim. Përqindja e punonjësve të sektorit të financave në totalin e fuqisë punëtore ra nga 5.9 në 5.2% në dhjetë vitet e fundit, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.

Sidoqoftë, sektori financiar vazhdon të jetë një burim i rëndësishëm i të ardhurave publike. Në vitin 2016, të ardhurat tatimore të paguara nga kompanitë dhe punonjësit arrinin 6.5 miliardë franga (7.5% të totalit), krahasuar me 5.8 miliardë franga në vitin 2012.