Lajme

Sfida elektronike për paranë rritet në Zvicër

Konsumatorët zviceranë ngadalë po përqafojnë format e reja të teknologjisë së pagesave elektronike, por mund të mbetet akoma pak kohë para se të heqin dorë nga paratë e gatshme, veçanërisht për blerje më të vogla.

Këto janë gjetjet më të fundit vjetore të Pagesave Monitorexternal në Zvicër që pyeti 1.000 persona saktësisht se si ata ndahen me paratë e tyre të fituara me vështirësi.

Rezultatet tregojnë më shumë njerëz që përdorin kartat e debitit pa kontakt – 54% krahasuar me 34% vitin e kaluar.

Kartat e debitit pa kontakte u prezantuan në Zvicër në vitin 2015 dhe tani përbëjnë 71% të të gjitha kartave të tilla të lëshuara, përcjell albinfo.ch.

Paraja mbetet mbret në mesin e konsumatorëve për sendet e vlerësuara në 20 franga ose më pak. Për dallim nga Suedia, të cilën disa vëzhgues parashikojnë se do të jenë pa para deri në fund të dekadës së ardhshme, Zvicra mbetet e përkushtuar me monedhën e saj fizike.

“Ende është normë sociale të përdorësh para. Njerëzit mendojnë se pritet prej tyre kur blejnë sende me vlerë të vogël”, tha Sandro Graf, një nga autorët e anketës.

Graf beson se Zvicra zë një pozicion të tryezës së mesme në Evropë përsa i përket pranimit të formave elektronike të pagesës.

Shqetësimet e sigurisë

Një çështje tjetër është siguria, me disa njerëz të frikësuar se sistemet e pagesave elektronike do t’i ekspozojnë ato në mashtrim ose duke i përdorur të dhënat e tyre gabimisht. Kjo frikë duket se po minon besimin në përdorimin e aplikacioneve të pagesave në pajisjet mobile.

“Njerëzit janë natyrisht dyshues për metoda të reja”, tha Graf. “Por në përgjithësi njerëzit bëhen më pozitivë pasi të fitojnë përvojë në përdorimin e tyre”.

Në të vërtetë, shumica e të anketuarve në Monitorin e Pagesave Zvicerane thanë se ata me siguri do të konsiderojnë përdorim më të madh të llojeve të reja të pagesave mobile në të ardhmen, shkruan Swissinfo, përcjell Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI