Bota

SHBA kërkon zgjatjen e bashkimit familjar të emigrantëve

Qeveria e SHBA ka kërkuar më shumë kohë për të ribashkuar familjet e emigrantëve të ndara në kufirin SHBA-Meksikë, pasi doli që disa prindër të fëmijëve tashmë janë deportuar.

Në një seancë dy-orëshe të premten, një avokat i qeverisë tha se 19 prindër të fëmijëve nën moshën pesë vjeçare të mbajtur në paraburgim ishin larguar nga SHBA.

Departamenti i Drejtësisë ka një afat kohor për lirimin e këtyre fëmijëve deri më 10 korrik.

Por thuhet se nevojitet më shumë kohë për të kryer kontrollet e nevojshme të identitetit.

Të enjten, Departamenti amerikan i Drejtësisë lëshoi ​​një kërkesë zyrtare gjyqtarit Dana Sabraw, një gjykatës federal në San Diego, për lehtësim në lidhje me urdhrin e gjykatës më të hershme për të liruar 101 fëmijë të moshës pesë dhe nëntë të martën e ardhshme.

Gjyqtari, tha se qeveria duhet të ofrojë një listë të plotë të atyre nën pesë që mbahen në paraburgim deri të shtunën pasdite, pas së cilës afati fillestar do të rivlerësohet, shkruan BBC, përcjell Albinfo.ch.

Ai tha gjithashtu se qeveria do të duhej të paraqiste pritjet për përmbushjen e afatit përfundimtar për secilin fëmijë në listë në Bashkimin Amerikan për Liritë Civile, i cili solli padinë për veprim në klasë.

Gjyqtari Sabraw gjithashtu ka caktuar një seancë dëgjimi për statusin të hënën në mëngjes, duke thënë se ai shpreson se mund të arrihet një marrëveshje nëse afati i së martës do të duhet të zgjatet.

Urdhri i gjykatës gjithashtu përfshin një afat kohor për lirimin e fëmijëve të moshës nga pesë deri në 17 vjeç deri më 26 korrik.

Gjatë seancës të premten, avokati i qeverisë gjithashtu dha një pasqyrë të familjeve të prekura. Kjo përfshinte informacionin e mëposhtëm: 16 fëmijë ende nuk janë përshtatur me prindërit, 19 prindër tashmë janë lëshuar në SHBA, 46 prindër janë duke u mbajtur nën administrimin e Imigracionit dhe Doganave (ICE), Dy prindër janë gjykuar të papërshtatshëm për lirim.

Më parë këtë javë, Departamenti Amerikan i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS) tha se kishte urdhëruar testet e ADN-së në rreth 3,000 fëmijë në një përpjekje për të ribashkuar familjet emigrante.

Megjithatë, departamenti i drejtësisë tha se edhe pse departamenti i shëndetit ishte “duke ecur me shpejtësi” me testet, procesi zgjati shumë.

Ajo shtoi se duke pasur parasysh mundësinë e pretendimeve të rreme, “konfirmimi i prindërve është kritik për të siguruar që fëmijët t’u kthehen prindërve të tyre, jo trafikantëve të mundshëm”.

Qeveria gjithashtu kishte nevojë për të përcaktuar nëse të rriturit kishin një histori kriminale ose mund të paraqisnin rrezik për fëmijët e tyre, tha departamenti.