Bota

Bota përjetoi verën më të nxehtë në histori

Temperatura mesatare për këto tre muaj ishte 16.77 gradë Celsius (62.19 gradë Fahrenheit), që ishte 0.66 gradë Celsius mbi mesataren për periudhën

Bota përjetoi tre muajt e saj më të nxehtë të regjistruar me një diferencë të konsiderueshme, sipas agjencisë së motit të OKB-së, ndërsa shefi i kësaj të fundit u bën thirrje liderëve botërorë që të ndërmarrin veprime urgjente për klimën.

Organizata Botërore Meteorologjike e OKB-së (WMO) dhe shërbimi evropian i klimës Copernicus njoftuan se sezoni qershor-gusht i vitit 2023 ishte periudha më e nxehtë që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 1940.

Temperatura mesatare për këta tre muaj ishte 16.77 gradë Celsius (62.19 gradë Fahrenheit), që ishte 0.66 gradë Celsius mbi mesataren për periudhën, përcjell albinfo.ch.

Muaji gusht u zbulua se ishte më i nxehti në histori me një diferencë të madhe dhe muaji i dytë më i nxehtë pas korrikut 2023.

Temperatura mesatare globale e ajrit sipërfaqësore prej 16.82 gradë Celsius për gushtin ishte 0.71 gradë Celsius më e ngrohtë se mesatarja e muajit në vitet 1991-2020 dhe 0.31 gradë Celsius më e ngrohtë se gushti i mëparshëm më i nxehtë, i regjistruar në vitin 2016.

Kjo vjen pas një sërë ngjarjesh ekstreme të motit në gjithë hemisferën veriore, me valë të përsëritura të të nxehtit që kanë shkaktuar zjarre shkatërruese.

“Përçarja e klimës ka filluar”, tha në një deklaratë Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres.

“Shkencëtarët kanë paralajmëruar prej kohësh se çfarë do të shkaktojë varësia jonë nga karburantet fosile”, tha Guterres, duke shtuar se “temperaturat në rritje kërkojnë një rritje të veprimit”.

Shefi i OKB-së tha se ky rekord i fundit global i nxehtësisë duhet të përkojë me liderët botërorë që ndjekin urgjentisht zgjidhjet e klimës. “Ne ende mund të shmangim kaosin më të keq të klimës dhe nuk kemi më kohë për të humbur”, tha Guterres.

Djegia e lëndëve fosile, si qymyri, nafta dhe gazi, janë nxitësi kryesor i krizës klimatike.

Po El Niño?

WMO bëri të qartë se ngjarjet ekstreme të motit të parë në të gjithë botën këtë verë po ndodhnin përpara ndikimit të ngrohjes së plotë të El Niño, një fenomen i madh klimatik që zakonisht shfaqet në vitin e dytë pas zhvillimit të tij.

El Niño – ose “djalë i vogël” në spanjisht – njihet gjerësisht si ngrohja e sipërfaqes së detit, një model klimatik i natyrshëm që ndodh mesatarisht çdo dy deri në shtatë vjet.

Efektet e El Niño priren të arrijnë kulmin gjatë dhjetorit, por ndikimi zakonisht kërkon kohë për t’u përhapur në gjithë globin. Ky efekt i vonuar është arsyeja pse parashikuesit besojnë se viti 2024 mund të jetë viti i parë që njerëzimi tejkalon 1.5 gradë Celsius mbi nivelet paraindustriale.

Pragu 1.5 gradë Celsius është kufiri aspirativ i temperaturës globale i vendosur në Marrëveshjen historike të Parisit të vitit 2015. Kriza klimatike po e bën motin ekstrem më të shpeshtë dhe më intensiv.