Lajme

Shërbimi mjekësor urgjent në Pallatin Federal, 1500 franga në ditë

Më 29 shtator 2022, në ditën e parafundit të seancës, Këshilltari Kombëtar i SVP, Lukas Reimann, rrëzohet në mes të dhomës së Këshillit Kombëtar. Më 8 dhjetor 2022, një ditë pas zgjedhjeve të Këshillit Federal, Sarah Wyss, deputete e PS-së nga Bazeli, u godit edhe nga shembja në kafenenë e këshillit. Të parët që u përgjigjën në dy rastet ishin  Angelo Barrile dhe Marina Carobbio. Të dy janë këshilltarë dhe mjekë të PS, shkruan 20minuten.

Barrile dhe Carobbio formuan bërthamën e shërbimit mjekësor jozyrtar dhe vullnetar të Pallatit Federal. Përveç emergjencave të vërteta, ata shpërndajnë edhe një Neocitran gjatë sezonit të gripit dhe matin presionin e gjakut.

Megjithatë, është paraqitur një problem, Këshilltari Kombëtar i PS-së së Cyrihut, Angelo Barrile, nuk do të kandidojë më në zgjedhjet e 2023-ës dhe kolegia e tij, Marina Carobbio, u zgjodh në qeverinë e Ticino-s për PS-në këtë pranverë dhe nuk ka qenë aktive në Bernë që atëherë, përcjell albinfo.ch.

Administrata ka pranuar gjithashtu se largimi i Barrile dhe Carobbio është një problem për kujdesin mjekësor urgjent në Pallatin Federal.

“Deri më tani shërbimet parlamentare janë mbështetur te mjekët mes anëtarëve të këshillit për ndihmën e parë mjekësore të nevojshme”, u përgjigjën ata për pyetjet e 20minten.

Tashmë shërbimi vullnetar është zëvendësuar me një shërbim mjekësor profesional si test. Që nga fillimi i seancës verore, dy mjekë ndihmës nga një kompani private në Biel kanë patrulluar korridoret e Pallatit Federal.

Kostoja: 18,000 CHF për seancë. Me dymbëdhjetë ditë sesioni, kjo bën 1500 franga në ditë, përcjell albinfo.ch.

Sipas shërbimeve parlamentare, testimi do të vazhdojë deri në fund të vitit. Deri atëherë, shërbimi mjekësor do të ketë kushtuar 54,000 franga. Më pas do të analizohet nëse masa është vërtetuar.

Ka kritika të forta për mjekët ndihmës që janë gjithmonë të pranishëm. Për ironi, njeriu i SVP-së, Lukas Reimann, e gjen atë “krejtësisht të ekzagjeruar”.

Dhe Sarah Wyss nuk është aq mirë sa thotë ajo. “Ndihem jomirë që mjekët ndihmës janë këtu, pjesërisht për shkak të incidentit tim. Përplasjet mund të ndodhin kudo.”

Shërbimet parlamentare sjellin një tjetër pikë në lojë: mjekët ndihmës nuk janë aspak aty vetëm për politikanët. “Deri në disa qindra njerëz mund të qëndrojnë në ndërtesë në ditë. Çdo event tjetër madhor duhet të organizojë edhe një shërbim mjekësor”, thanë ata për 20minuten.