Kultura

Shfaqja e dramës: Sworn Virgin – Burrnesha

Betohem se prej sot e tutje, burrë kam me u ba me rrnu si burrë, e me dek si burrë

Në nëntor 2016, aktorja Albana Agaj udhëtoi për në Shqipëri dhe intervistoi Dranden, një burrneshë. Nga kjo, dhe nga kërkimet intensive të Jeton Neziraj mbi këtë temë, u krijua fenomeni për betimin e burrneshës.

Një burrneshë është një grua që merr rolin e një burri, duke hequr dorë plotësisht nga marrëdhëniet seksuale, martesa dhe fëmijët. Një shkëmbim i hidhur për lirinë dhe respektin, për pirjen e duhanit, pijen, trashëgiminë. Deri më sot, ata jetojnë kryesisht në veri të Shqipërisë, ku zakonet arkaike të kanuneve kanë një shprehje në jetë.

Në SWORN VIRGIN, me ftesë të një “burrneshe angleze” një burrneshë shqiptare udhëton në Londër, ku do të revolucionarizohet përmes një performance ambicioze në skenë. Atje, ajo gjen veten në botën perëndimore, në të cilën mund të duket dhe të jetë kush dhe çfarë dëshiron.

Bashkëpunimi me regjisorin është premtues, por fillojnë të shkaktohen mosmarrëveshje: Suksesi është më i rëndësishmi dhe çdo gjë tjetër është e dorës së dytë. Gjëja kryesore, audienca është e tronditur. Burrnesha luhatet në fund të këtij konflikti dhe duhet të ndjejë kontaktin e saj.

Pas “Kosovo for Dummies”, kjo është shfaqja e dytë e përbashkët e autorit të Kosovës, Jeton Neziraj me Forever Productions.

STAFI

Idea & Concept: Forever Productions – pjesë të tekstit: Jeton Neziraj – Regjisor: Johannes Mager – luajnë: Albana Agaj, Gunther Kaindl, Johanna Dähler – live video: Marisa von Weissenfluh – Skenografia: Hugo Ryser & Optickle – Përbërja muzikore: Dominik Blumer – Dizajni Ndriçimi : Lorenz Gurtner – Menaxher i produksionit: Annette von Goumowns – Produksioni: Forever Production – Koproduksioni: Schlachthaus Theater Bern, Teatri Winkelwiese Zurich, Kleintheater Lucern, Kellertheater Winterthur.

SHFAQJET

Kleintheater Luzern

Shfaqja: 14. / 16. / 17. nëntor 2018, në ora 20.00

Info & Bileta: www.kleintheater.ch

Kellertheater Winterthur

Shfaqja: 23. / 24. / 25. / 28. / 30. nëntor 2018, në ora 20.00

Info & Bileta: www.kellertheater-winterthur.ch

Theater Winkelwiese Zürich

Shfaqja: 7. / 9. / 14. / 15. und 16. mars 2019, në ora 20.00

Info & Bileta: www.winkelwiese.ch

Sponsorizuar nga qyteti i Bernës, kantoni i Bernës, Këshilli komunal i Bernës, përqindja kulturore e Migros, Fondacioni Ernst Göhner, Fondacioni Stanley Thomas Johnson, Fondacioni Jürg George Bürki.