Koronavirusi: çast pas çasti

Shkolla fillon nesër, por në Cyrih, 15 % më pak mësues

Deri në 15% të mësuesve nuk do të jenë në gjendje të punojnë në kantonin e Cyrihut të hënën kur shkollat e detyrueshme rihapen. Ata janë ose në grupin e rrezikut ose jetojnë me dikë në grupin e rrezikut

Ky është një vlerësim i përafërt, tha Silvia Steiner për gazetën Tages-Anzeiger të Premten. Zëvendësimet do të gjenden në mesin e mësuesve studentë. Ajo tha se ishte e bindur që shkollat ​​do të gjenin një zgjidhje të mirë deri të hënën, por shtoi se ishte në dijeni që jo gjithçka mund të zgjidhej në minutën e fundit, përcjell albinfo.ch.

Ishte një situatë e ngjashme në kantone të tjerë, si të dy Bazelet, me disa që prisnin deri në 20% më pak mësues, raportoi gazeta.

Kreu i Federatës së Mësuesve të Zvicrës, Dagmar Rösleralso vlerëson se do të ketë një hendek 15%.

Më 11 maj, të gjitha shkollat ​​e detyrueshme (me nxënës deri në moshën 16 vjeç) do të rihapen. Sipas sistemit federal të Zvicrës, janë kantonet që janë përgjegjës për çështjet arsimore – kështu që ata kanë fjalën e fundit në atë që ndodh, përcjell tutje albinfo.ch.

Ndërsa shumica e kantoneve që flasin gjermanisht janë pro – duke i lejuar nxënësit të ndjekin orarin e rregullt të shkollës, të tjerët, veçanërisht në Zvicrën që flasin frëngjisht, kanë zgjedhur një qasje më të butë.

Cyrihu, është prekur më shumë nga koronavirus sesa disa kantone të tjera që flasin gjermanisht. Prandaj, ajo ka zgjedhur qasjen e butë, me klasa që ndahen në dysh, me orare të alternuara. Kjo do të zgjasë për katër javë para se të pritet të fillojë orari më i rregullt i shkollës, përcjell tutje albinfo.ch.

Mësuesit dhe prindërit kanë ngritur shqetësime përpara rihapjes së shkollave. Qeveria megjithatë ka vendosur një protokoll kombëtar të shëndetësisë për të gjitha shkollat ​​- edhe nëse i ka lënë praktikat kantoneve – të cilat përfshijnë distancimin shoqëror për të rriturit dhe ndërmjet të rriturve dhe fëmijëve (fëmijët midis tyre përjashtohen pasi kjo konsiderohet si joreale). Nuk ka asnjë detyrim të vishni maska.