Lajme

Si do ta kalojë Zvicra krizën me mungesën e mjekëve

Një postulat i "senatorit" Charles Julliard, i miratuar nga plenumi, i ngarkon qeverisë të rishqyrtojë planin për të garantuar praninë afatgjatë të mjekëve gjeneralistë dhe specialistë në të gjitha rajonet

Prej disa vitesh në Zvicër ka mungesë mjekësh. Për të kapërcyer këtë problem, Këshilli Federal do të duhet të paraqesë propozime konkrete për të siguruar praninë afatgjatë të mjekëve të përgjithshëm dhe specialistë në të gjitha rajonet. Kështu kërkon një postulat i “senatorit” Charles Julliard (PS/JU) i miratuar në heshtje sot nga plenumi. Aktualisht, shpjegoi Jurassian, shumë mjekë janë rekrutuar jashtë vendit, transmeton albinfo.ch.

Por kjo nuk mjafton për të mbushur boshllëqet: në fakt, sipas tij, ekziston një nevojë urgjente për të trajnuar mjekë në Zvicër duke qenë se shumë profesionistë do të dalin në pension së shpejti; Duhen të paktën dhjetë vjet për të trajnuar një mjek. Kjo është edhe më e rëndësishme po të kihet parasysh se në disa rajone të largëta është e vështirë të gjesh një mjek të përgjithshëm, shpjegoi “senatori” socialist. Qytetari Jurassic pyeti veten nëse do të ishte e përshtatshme të ndërhyhej në provimin pranues apo se si të drejtoheshin mjekët e rinj në rajone të largëta me një ofertë tërheqëse.

Shpërndarja gjeografike e mjekëve dhe e disa specialistëve në fakt përbën një problem, pranoi “ministri” i shëndetësisë Alain Berset. Dhjetë vjet më parë, kujton Presidenti i Konfederatës, Konfederata ka nisur një plan për të trajtuar problemet e mjekëve të familjes. Falë këtij postulati, qeveria do të rishikojë vazhdimin që do t’i jepet këtij plani.