Lajme

Si ndikon sasia e dritës në perceptimin tonë termik?

Sasia e dritës së ditës në një dhomë mund të ndikojë sa tolerojmë nxehtësinë ose të ftohtin, ka treguar një studim. Gjetjet mund të përdoren për të përmirësuar standardet e ndërtimit dhe për të ulur konsumin e energjisë

Një ekip shkencëtarësh në Institutin Federal të Teknologjisë të Lausanne (EFPL) zbuluan se një faktor i rëndësishëm psikologjik mund të ndryshojë mënyrën se si ne e perceptojmë mjedisin termik në një dhomë.

Pjesëmarrës meshkuj dhe femra në studim, i cili sapo u botua në lidhjen shkencore të Nature’s Reportsexternal, secila kaloi tre orë në një dhomë në 19 ° C, 23 ° C dhe 27 ° C, dhe në tre nivele të ndryshme të ditës (të ulëta, të mesme dhe të larta ). Temperaturat e trupit mateshin vazhdimisht.

Shkencëtarët zbuluan se pjesëmarrësit në dhomën 19 ° C ndjeheshin më të rehatshme dhe e gjetën temperaturën më të pranueshme kur dhoma mbushej me dritë dite – në krahasim me pak dritën e ditës – edhe pse temperaturat e trupit të tyre ishin të njëjta në të dyja rastet.

Kur dhoma ishte më e ngrohtë, ata ndiheshin më të rehatshëm kur dhoma nuk ishte aq e ndritshme, megjithëse, edhe një herë, nuk kishte asnjë ndryshim në temperaturën e trupit. Kjo nënkupton që efekti është thjesht psikologjik, shkroi EPFL, përcjell albinfo.ch.

Shkencëtarët atëherë krahasuan gjetjet e tyre me një model të rehatisë termike të zhvilluar në vitet 1970 duke përdorur të dhënat e marra nën ndriçimin elektrik i cili përdoret ende gjerësisht sot.

Ekipi zbuloi se, në lidhje me parashikimet e modelit, pjesëmarrësit në studimin e tyre raportuan një ndjesi termike më të ulët – d.m.th. ata ndjeheshin më pak të ngrohtë – në dhomën 27 ° C kur dhoma ishte e mbushur me dritë dite, përcjell albinfo.ch

Ata përfundojnë se njerëzit mund të tolerojnë më mirë një dhomë të ngrohtë nëse ndriçohet me dritë natyrale sesa artificiale. Ata besojnë se kjo mund të ndodhë, sepse në një dhomë të mbushur me rrezet e diellit njerëzit tashmë presin të ndjehen të ngrohtë.

“Gjetjet tona sugjerojnë që ne mund të përdorim shumë ajër të kondicionuar – veçanërisht në ndërtesa me mure xhami, pasi drita natyrale e bën nxehtësinë më të tolerueshme”, tha autori kryesor Giorgia Chinazzo, përcjell albinfo.ch.