Lajme

Studimi: Banorët e Ticinos “përqafojnë” idenë e plakjes

Plakja duket të jetë shumë më e rëndësishme për banorët në Zvicrën jugore sesa në pjesën tjetër të vendit, tregon një sondazh.

Një studim i financuar nga kompania e sigurimeve shëndetësore Sanitas zbuloi se 59% e njerëzve në kantonin Ticino në Zvicrën italishtfolëse besojnë se është e rëndësishme të jetosh deri në një moshë të pjekur.

Në Zvicrën gjermanishtfolëse, kjo shifër ishte vetëm 42% dhe pak më e lartë në Zvicrën frëngjishtfolëse (44%).

Statistikisht, ka më shumë të moshuar që jetojnë në Ticino sesa në pjesën tjetër të vendit. Për çdo 100,000 banorë, 42 njerëz në Ticino janë 100 vjeç e lart. Mesatarja për Zvicrën është 22, transmeton albinfo.ch.

Në total, 43% e të anketuarve nën 30 vjeç thanë se ishte e rëndësishme ose shumë e rëndësishme të rriteshit sa më shumë të jetë e mundur. Shifra ishte pak më e lartë (45%) në mesin e të 60-ave.

Plakja ka një imazh të keq

Sipas anketës, plakja në përgjithësi ka një imazh të keq në Zvicër. Në mënyrë domethënëse më shumë njerëz (56%) thanë se nuk prisnin të plaken, shkruan swissinfo. Situata në Ticino është e ndryshme nga pjesa tjetër e Zvicrës: 65% e të anketuarve në rajonin italishtfolës mezi presin të plaken.

Rezultatet e studimit të Parashikimit Shëndetësor u përfshinë në librin me titull “Parashikimi i shëndetit – Sekreti i një jete të gjatë të shëndetshme”, i cili do të publikohet të martën. Rreth 2000 persona të moshës 18-74 vjeç morën pjesë në anketën vjetore.