Lajme

Studimi zviceran tregon se meditimi ndihmon në marrjen e vendimeve

Meditimi i përditshëm mund të ndihmojë në shmangien e paragjykimeve njohëse, duke lejuar përpunim më objektiv të informacionit negativ, përcjell albinfo.ch.

Edhe 15 minuta meditim të ndërgjegjshëm në ditë promovon një vendimmarrje më të mirë, sipas një studimi ndërkombëtar të udhëhequr nga Instituti Federal Zviceran i Teknologjisë në Cyrih (ETHZ). Medituesit në studimin kërkimor ishin më pak të prirur ndaj paragjykimeve të caktuara njohëse, të tilla si injorimi i informacionit potencialisht negativ, zbuloi ETHZ të martën.

Studiuesit ndanë rastësisht 261 pjesëmarrës në dy grupe. Për dy javë, një grup praktikonte meditim të ndërgjegjes për 15 minuta në ditë, ndërsa tjetri thjesht dëgjonte muzikë relaksuese. Para dhe pas eksperimentit, pjesëmarrësit plotësuan pyetësorë të standardizuar të krijuar për të përcaktuar se si reagojnë ndaj informacionit negativ ose emocioneve të caktuara. Pyetjet lidheshin, për shembull, me gjendjen e tyre shëndetësore, financat ose marrëdhëniet e tyre.

“Pjesëmarrësit e studimit që medituan çdo ditë për dy javë ishin më të pajisur për të vëzhguar thjesht emocionet e tyre negative dhe për t’i pranuar ato me qetësi”, tha profesori Elliott Ash, i cili drejtoi studimin.

Meditimi i ndërgjegjes u zbulua se i bën njerëzit më elastikë ndaj emocioneve të pakëndshme, gjë që i lejon ata të përpunojnë informacionin negativ në mënyrë më objektive. Si rezultat, medituesit ishin më të informuar, veçanërisht për faktet ndaj të cilave ata mund të reagonin negativisht, përcjell tutje albinfo.ch.