Lajme

Studimi zviceran tregon se raca e lopës ndikon në diversitetin e bimësisë

Përbërja e vegjetacionit në kullota ndryshon në varësi të racës së lopës që po kullosh mbi të, sipas një studimi studimor të udhëhequr nga Zvicra, përcjell albinfo.ch

Studiuesit nga lidhja e jashtme Agroscope e Zvicrës dhe Universitetet e Heidelberg dhe Göttingen në Gjermani krahasuan përbërjen botanike të kullotave që ishin kullotur për vite me rradhë nga bagëtitë e Malësisë me vendet fqinj që kulloheshin nga racat e bagëtive të rritura më intensivisht. Janë krahasuar gjithsej 50 kullota në 25 zona në rajone malore në Zvicër dhe Gjermani Jugore.

Speciet më të vështira si gjembaçi dhe bimët prej druri nuk lulëzuan nën bagëtitë malore pasi kafshët janë kullota më pak selektive krahasuar me racat e prodhimit. Diferenca në bimësi u shënua sa më gjatë që raca ishte në kullotë.

“Përputhja e racës së kullotjes dhe bimësisë mund të jetë jo vetëm e dobishme për kafshën, por edhe për vetë bimësinë,” thonë studiuesit në artikullin e botuar në revistën shkencore Bujqësia, Ekosistemet & Environmentexternal link, përcjell albinfo.ch