Lajme

Suedia “akuzon” Beyonce për rritjen e inflacionit në vend

Përpjekjet e vazhdueshme në Eurozonë për të ulur nivelet e inflacionit kanë hasur një variabël tjetër që ka ndikuar në rritjen e indeksit. Nuk janë as barrierat në industritë prodhuese, as lufta në Ukraninë, por një pop star me famë botërore, si Beyonce.

Ekspertët e ekonomisë në Suedi kanë deklaruar se efekt i rritjes së papritur të vlerës së inflacionit në vend është shkaktuar nga touri “Reinassence” i këngëtares që i rikthehet skenave botërore pas 7 vjetësh. Touri që këngëtarja vendosi ta niste pikërisht në qytetin e Stockholm ka shkaktuar rritjen e papritur të çmimeve të hoteleve dhe restoranteve, të cilët janë pushtuar nga fansat e këngëtares.

“Inflacioni i lartë i paparashikuar në Suedi është faji i Beyonces!”, shprehet i bindur Michael Graham, kreu i bankës daneze Danske Bank, një ndër më të mëdhatë në vend.

Sipas Grahn, touri i këngëtares fituese të 32 çmimeve Grammy Awards, ka shkaktuar rritje masive të kërkesës në sektorin e hotelerisë.

Nga 9,7% në maj, vlera e inflacionit, vlerë e cila ishte parashikuar nga ekspertët të zbriste në 9,4%, ka arritur vlerën 10,5%. Ekspertët akuzojnë këngëtaren e famshme të “Crazy in Love” si përgjegjëse për rritjen e çmimeve më 0,2 pikë përqindje brenda një muaji. Edhe pse rritja e rrufeshme e çmimeve pritet të ngadalësohet në fund të muajit me mbarimin e koncertiti të Beyonce, ekziston frika se koncerti i këngëtarit të famshëm Bruce Springsteen në fund të muajt në Goteborg do të ketë po të njëjtin impakt./Euronews