Shkurt.ch

Të jesh nënë nuk është aspak e lehtë në Zvicër

Një në shtatë gra që punojnë në Zvicër e kanë humbur punën, sepse ato u bënë nënë, sipas një studimi të ri

Pothuajse 15% e të anketuarve në një sondazh thanë se ishin papunë pa dashje për një kohë pas lindjes së një fëmije, gazeta e “NZZ am Sonntag”, duke cituar një studim të porositur nga Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore.

Arsyeja kryesore ishte mungesa e vendeve të punës me kohë të pjesshme në një kompani, shkruan “Swissinfo”.

Në raste të tjera, ishte mungesa e objekteve për kujdesin e fëmijëve gjatë ditës, sipas studimit të bërë nga lidhja e BASS-it me bazë në Bernë, përcjell albinfo.ch.

Rezultatet janë bazuar në një studim të rreth 3,000 grave në pushimin e lehonisë.

Ekspertët kanë vënë në dukje se rregulli 16-javor që mbron nënat nga shkarkimi është tepër i shkurtër për shumë gra.

Michael Siegenthaler, studiues i Institutit Federal të Teknologjisë në Cyrih citohet të ketë të dhëna statistikore që materniteti mund të ketë ndikim në papunësinë femërore.

Në të njëjtin artikull të gazetës, Fredy Greuter nga Shoqata e Punëdhënësve zviceranë thekson se shumë kompani të vogla dhe të mesme përpiqen të gjejnë zgjidhje për gratë me fëmijë, përcjell albinfo.ch.

“Shumë gra preferojnë të kenë një punë të vogël me kohë të pjesshme. Por, nuk është e mundur për çdo profil të punës”, citohet të ketë thënë ai.