Lajme

Tendencat e punësimit në Zvicër për vitin 2024 – pozitive

Punësimi në Zvicër ka vazhduar të zhvillohet pozitivisht në vitin 2024, me më shumë vende pune që janë krijuar në tremujorin e parë të vitit. Edhe pse treguesi i punësimit ra lehtë në perspektivë, ai mbetet pozitiv.

Numri i vendeve të punës u rrit me 1.8% krahasuar me një vit më parë. Në total, Zyra Federale e Statistikave numëroi 5.48 milionë njerëz të punësuar në Zvicër në tremujorin e parë, sipas një deklarate të publikuar sot, transmeton albinfo.ch. Megjithatë, numri i vendeve të lira të punës ra me 9.7% në 114,300.

Si sektori dytësor ashtu edhe ai terciar kontribuan në rritjen e vendeve të punës. Trendi i punësimit ishte në rritje pothuajse në të gjitha rajonet kryesore. Rritja ishte veçanërisht e fortë në Zvicrën qendrore (+3.6%). Vetëm në Ticino (-0.2%) punësimi ra lehtë, shkruan swissinfo.

Punësimi në sektorin terciar (shërbime) u rrit me 2.0%. Gjithsej 4.35 milionë njerëz punojnë në sektorin e shërbimeve. Më shumë vende pune u krijuan edhe në sektorin dytësor (industri dhe ndërtim). Numri i njerëzve të punësuar atje u rrit me 0.7% në 1.13 milionë.

I rregulluar sezonalisht, punësimi total u rrit me 0.6% krahasuar me tremujorin e mëparshëm në 5.51 milionë. Konvertuar në pozicione me kohë të plotë, punësimi total në Zvicër do të arrinte në 4.27 milionë vende pune me kohë të plotë. Kjo është një rritje prej 1.4% krahasuar me një vit më parë.

Sipas Entit Federal të Statistikave, perspektiva është ende “pozitive”, megjithëse treguesi për perspektivat e punësimit ra me 1,6% në 1,05 krahasuar me një vit më parë.