Koronavirusi: çast pas çasti

Udhëtarët nga Spanja në karantinë, por paga do tu paguhet

Duke filluar nga 8 korriku, njerëzit që vijnë në Zvicër nga Spanja do të duhet të vetë-karantinohen për 10 ditë. Por, ndryshe nga udhëtarët nga vendet e tjera me rrezik të lartë, paga e tyre ka të ngjarë të mos ndikohen

Meqenëse Zvicra e vendosi Spanjën në listën e kombeve që kanë një shkallë të lartë infeksioni Covid-19, ardhjet nga vendi, përveç nga ishujt Balearik dhe Kanarie, i nënshtrohen kërkesës së karantinës 10-ditore.

Mbërritjet nga rajone të tjera me rrezik të lartë mund të duhet të heqin pagat e tyre gjatë karantinës, pasi ata kishin shkuar me vullnet dhe dije në vendet që ishin vendosur në listën e ‘rrezikut’ në fillim të korrikut, shkruan The Local.

Sidoqoftë, në rastin e Spanjës, njerëzit që janë aktualisht atje përpara hyrjes në listë më 5 gusht, do të kenë tjera privilegje, përcjell albinfo.ch.

“Prandaj, karantina e tyre do të konsiderohet jo e gabuar” dhe “paga e tyre është e garantuar”, tha Michael Schöll, zëvendësdrejtori i Zyrës Federale të Drejtësisë, për mediat zvicerane këtë javë.

Kjo veçanërisht ka të bëjë me njerëzit që nuk mund të punojnë nga shtëpia gjatë mbylljes së tyre.

Sidoqoftë, aktvendimi nuk do të zbatohet për ata që shkuan në Spanjë pasi të ishin vendosur në listë – ata nuk do të jenë në gjendje të kërkojnë pagat e tyre gjatë periudhës së karantinës, tha Schöll.

Përveç Spanjës, gjashtë vende do t’i nënshtrohen karantinës nga e shtuna: Bahamas, Guinea Ekuatoriale, Rumani, São Tomé dhe Príncipe, Singapori dhe Shën Martin.

Sidoqoftë, Azerbajxhani, Rusia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe janë hequr nga lista e vendeve me rrezik të lartë, përcjell tutje albinfo.ch.

Këtu është një kujtesë se si funksionon karantina e Zvicrës:

  • Kushdo që vjen nga një prej vendeve në listë duhet të njoftojë brenda 48 orëve pranë autoriteteve shëndetësore në kantonin e tyre.
  • Udhëtarët duhet të shkojnë në shtëpi ose në një vendbanim tjetër menjëherë pas mbërritjes, dhe të qëndrojnë atje për 10 ditë, pa dalë jashtë ose duke marrë mysafirë.
  • Gjobat për mospërmbushje mund të jenë deri në 10,000 franga.