Kultura

“URACult Classics”: Muzikë klasike shqiptare në Köln

Ky ishte koncerti i dytë i radhës, që shoqata kulturore URACult organizon me muzikë klasike në Köln dhe qëllimi është që ky koncert të mbahet çdo vit

Edicioni i dytë i “URACult Classics” i shoqatës kulturore URACult të dielën e kaluar, mblodhi adhurues të shumtë të muzikës klasike në sallën e “Altes Pfandhaus“ në Köln. Muzikantë të shquar dhe pedagogë të Fakultetit të Muzikës nga Universiteti “Haxhi Zeka” në Pejë, sollën një program të larmishëm me vepra të kompozitorëve shqiptarë nga Kosova dhe Shqipëria.

Nën moderimin e pianistit dhe dirigjentit Desar Sulejmani, pianistet Syzana Jakupi, Mimoza Pajaziti – Drançolli, mexosopranoja Besa Berberi, flautistja Dardane Nallbani, klarinetisti Fatbardh Gashi e oboisti Arsim Kelmendi prezantuan para publikut shqiptaro – gjerman në “Altes Pfandhaus” në Köln një program të larmishëm me vepra të muzikës së dhomës nga Bashkim Shehu, Rafet Rudi, Rauf Dhomi, Isak Shehu, Vinçenc Gjini, Trimor Dhomi, Drinor Zymberi, Valton Beqiri.

Ky ishte koncerti i dytë i radhës, që shoqata kulturore URACult organizon me muzikë klasike në Köln dhe qëllimi është që ky koncert të mbahet çdo vit.

Synimet e kësaj shoqate janë bashkëpunimet e vazhdueshme mes artistëve nga vendet shqiptare në Ballkan dhe komunitetit shqiptaro – gjerman që jeton dhe është integruar prej vitesh në Gjermani. Edhe ky koncert ofroi vepra dhe stile kompozicionale, të cilat zgjuan interes dhe vëmendje të veçantë tek të pranishmit. Edhe një herë kultura shqiptare nga të dy anët e kufirit politik mundësoi ngritjen e urave të bashkëpunimit, arriti të tregojë vlerat e saj universale për të qenë e denjë me simotrat e saja evropiane.

Me organizimin e aktiviteteve të ngjashme në lëmin e kulturës, URACult dëshmoi edhe një herë se është një përcjellës dhe mbështetës aktiv i zhvillimeve më të mira artistike shqiptare në Gjermani dhe se palodhshëm shërben si urë lidhëse mes Ballkanit dhe Gjermanisë.