Lajme

Vaj, biçikleta dhe mobilie: Produktet për të cilat do të paguani shumë më tepër në Zvicër

Nuk duhet të jetë befasi për askënd tani që një numër i produkteve dhe shërbimeve janë bërë më të shtrenjta në Zvicër kohët e fundit. Cilat janë ato dhe çfarë ka përpara, për sa i përket çmimit?

Rritja e inflacionit, si dhe efektet e vazhdueshme ekonomike të Covid-it së bashku me luftën në Ukrainë – që të dyja po ndërpresin zinxhirët e furnizimit – kanë bërë që shumë mallra të konsumit në Zvicër të jenë edhe më të shtrenjta se më parë.

Këta artikuj të botuar në The Local listojnë një sërë blerjesh dhe shërbimesh të zakonshme, ku çmimet janë rritur dhe pritet të rriten edhe më shumë, përcjell albinfo.ch.

Kjo është situata në përgjithësi

Llogaritja e inflacionit bazohet në një shportë mallrash fiktive dhe jo faktike, ku luhatjet e çmimit të energjisë elektrike kanë një peshë më të madhe se kostoja e sheqerit apo e pullave.

Në përgjithësi, kostot e qirasë, hipotekave, benzinës, karburantit për ngrohje, gazit natyror, materialeve të ndërtimit, produkteve bujqësore, produkteve të furrës dhe ditorëve, kafesë dhe madje edhe birrës, janë rritur, përcjell tutje albinfo.ch.

Të gjitha këto rritje ndikojnë jo vetëm në zakonet e shpenzimeve të familjeve individuale, por edhe në ekonominë në tërësi.

“Inflacioni mund të shkaktojë spirale të çmimeve. Çmimet më të larta do të thotë që konsumatorët marrin më pak për paratë e tyre. Më pas kërkojnë paga më të larta për të ruajtur standardin e tyre të jetesës. Për të financuar këto rritje pagash, kompanitë më pas rrisin çmimet e tyre. Kështu krijohet një rreth vicioz”, sipas një analize të platformës së lajmeve 20 Minutes.

Edhe pse norma e inflacionit në Zvicër është relativisht e ulët (në krahasim me vendet e tjera) 2,5 për qind, çmimet e disa mallrave janë rritur ndjeshëm, raporton 20 Minutes: rreth 75,6 për qind për naftën për ngrohje, 39,2 për qind për gazin dhe 54,8 për qind për fluturimet, përcjell tutje albinfo.ch.

Ky Indeks i fundit i Çmimeve të Konsumit nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) jep një ide se sa më të larta janë çmimet zvicerane tani në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Çfarë çmimesh specifike janë rritur dhe me sa?

Përveç atyre që përmendëm më sipër, këto janë disa nga produktet specifike dhe sa janë rritur në përqindje:

 • Benzina (25.1 për qind) dhe naftë (28.3) në pompë
 • Makina të përdorura (15.6), automjete të reja (4.4)
 • Mobilie kopshti/patio (14.1)
 • Mobilje të brendshme (11.8)
 • Frutat (11.3)
 • Mishi i qengjit (8.7) dhe viçi (5.8)
 • Tastierë dhe maus kompjuteri (8.5)
 • Makarona (8.1)
 • Telefonatat nga një linjë fikse (5.2)
 • Margarinë dhe vaj gatimi (4.6)
 • Biçikleta (3.3)

Çfarë mund të presim për pjesën tjetër të vitit?

Askush nuk mund të parashikojë me një shkallë të lartë saktësie se çfarë ka përpara për sa i përket kostos, pasi evolucioni i luftës në Ukrainë është i pasigurt në këtë pikë.

Megjithatë, Instituti Ekonomik Zviceran (KOF) bëri një parashikim të bazuar në skenarët më të mirë dhe më të këqij të mundshëm.

Me atë të parën, çmimi i naftës do të stabilizohet në 100 dollarë për fuçi deri në fund të vitit dhe nuk do të ketë ndërprerje të furnizimit me gaz natyror, çka do të thotë se nuk do të ketë rritje drastike të çmimeve.

Në rastin e fundit, “ne rrezikojmë ndërprerje të mëtejshme në zinxhirët e furnizimit dhe çmime edhe më të larta për energjinë dhe ushqimin”.

Për sa i përket inflacionit, “ai do të mbetet në një nivel të lartë gjatë muajve të ardhshëm dhe do të dobësohet sërish në fund të vitit”, sipas KOF, i cili pret që norma aktuale të bjerë në 1.9 për qind deri në dhjetor 2022. dhe në 0.7 për qind deri në fund të 2023.

Në përgjithësi, Zvicra po ecën më mirë se kombet e tjera

Me normën aktuale të inflacionit prej 2.5 përqind, Zvicra po ecën relativisht mirë – siç bën zakonisht gjatë rënieve ekonomike globale.

Për krahasim, norma e inflacionit në Shtetet e Bashkuara tani qëndron në 8.3 për qind, niveli më i lartë në 40 vjet.

Në Francë është 7,5 për qind, në Gjermani në 7,4 për qind, dhe është edhe më i lartë në vendet e eurozonës më larg: 19 për qind në Estoni, 14,2 për qind në Republikën Çeke dhe 9,6 për qind në Holandë.

Në përgjithësi, norma e përgjithshme e inflacionit në BE është 7.5 për qind.

Një tjetër lajm i mirë: disa produkte dhe shërbime, të tilla si agrumet, vaji i ullirit dhe …taksat e ujërave të zeza janë bërë më të lira në Zvicër.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI