Lajme

Vazhdon mbështetja zvicerane për Parlamentin e Maqedonisë së Veriut

Kuvendi i Maqedonisë do të vazhdojë të realizojë interesat strategjike të vendit në drejtim të politikës së fqinjësisë së mirë, zhvillimit të bashkëpunimit në rajon, detyrimeve të anëtarësimit në NATO, si dhe procesit të integrimit në BE, tha kryetari i Parlamentit të Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, në takimin me ambasadoren e Konfederatës Zvicerane në Shkup, Sibil Zuter Tejada, raporton albinfo.ch.

Sipas një deklarate nga kabineti i Xhaferit, ai theksoi se vlerëson shumë bashkëpunimin dhe marrëdhëniet politike midis dy vendeve, të cilat karakterizohen nga miqësia dhe mirëkuptimi, dialogu i hapur dhe intensiv, përcjell tutje albinfo.ch.

“Për më tepër, mbështetja e vazhdueshme që Konfederata e Zvicrës ofron në procesin e integrimit evropian vlerësohet shumë, edhe pse nuk është anëtare e NATO-s dhe BE-së. Ai e mirëpriti programin zviceran për bursa për zhvillim profesional të punonjësve në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë Veriore me konkursin e hapur për regjistrim në ciklin e dytë dhe të tretë të studimeve, natyrisht për ata që janë të interesuar për zhvillim të mëtutjeshëm profesional.
Ambasadori Tejada e përgëzoi Xhaferin për rizgjedhjen e tij si kryetar i Kuvendit dhe theksoi se Ambasada e Konfederatës Zvicerane në Shkup do të vazhdojë të bashkëpunojë me legjislaturën në zbatimin e projekteve aktuale dhe të reja. Xhaferi, siç thuhet në deklaratë, mori një ofertë të hapur nga ambasadorja zvicerane për të qenë pjesë e Bordit Këshillëdhënës të projektit të ri midis dy vendeve për “Reformat Zgjedhore në Republikën e Republikës së Veriut të Maqedonisë”.

Ky projekt, përveç që kontribuon në stabilitetin e procesit zgjedhor në Maqedoni, gjithashtu forcon besueshmërinë e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë Veriore.

Xhaferi dhe Ambasadorja Tejada shkëmbyen mendime gjithashtu mbi përparësitë e Kuvendit të Republikës së Maqedonisë Veriore në periudhën e ardhshme, përkatësisht nevojën e miratimit të ligjeve të reformës në pritje të konferencës ndërqeveritare për fillimin e negociatave të anëtarësimit në BE.

Në takim u diskutua gjithashtu për domosdoshmërinë e mundësimit të funksionimit alternativ të Kuvendit në kushte pandemike ose situatash të tjera të paparashikueshme, transmeton albinfo.ch.

“Bashkëbiseduesit theksuan bashkëpunimin e frytshëm midis Parlamentit të Republikës së Maqedonisë Veriore dhe Ambasadës së Zvicrës, me qëllim të forcimit të pavarësisë parlamentare, mbikëqyrjes dhe rolit demokratik dhe shprehën gatishmërinë për të vazhduar dhe thelluar bashkëpunimin në këtë fushë”, tha Xhaferi në një deklaratë.