Lajme

Vazhdon të bie numri i kërkesave për azil në Zvicër

Në gjysmën e parë të vitit 2019, Zvicra pranoi 10% më pak kërkesa për azil sesa e njëjta periudhë e vitit të kaluar, duke vazhduar një prirje rënëse që filloi në 2018.

Sipas statistikave më të fundit të publikuar nga Sekretari për Migrim (SEM) të enjten, rreth 7,029 aplikime janë pranuar në gjashtë muajt e parë të vitit.

Kjo është përkundër pasigurisë së situatës në rajonet e konfliktit dhe rrugët migratore, deklaroi SEM në një përmbledhje të raportit.

Rënia e kërkesave për azil ishte edhe më e shpejtë në tremujorin e dytë me 11.2% më pak aplikime.

Vetëm në qershor, rënia ishte gati 20%. Vitin e kaluar, Zvicra mori 15.225 aplikime – niveli më i ulët në 11 vjet dhe 15% më pak se 2017.

Në tremujorin e dytë të vitit, azili iu dha 1,396 personave. Në të njëjtën periudhë, 1.634 u larguan nga Zvicra ose u riatdhesuan.

Vendet më të zakonshme të origjinës për azilkërkuesit në gjysmën e parë të vitit 2019 ishin Eritrea (1.474 aplikime), Afganistani (597), Siria (511), Turqia (495), Georgia (386) dhe Sri Lanka (377).

Në vitin 2018, Zvicra u angazhua të marrë 800 të tjerë veçanërisht të prekshëm përtej 2,000 marrëveshjeve në vitin 2016. Sipas këtij programi të zhvendosjes, 142 persona hynë në vend në gjysmën e parë të vitit.

Raporti vë në dukje se ka më pak njerëz që kalojnë Mesdheun por ka pasur një rritje të numrit të njerëzve nga vendet si Gjeorgjia që janë të përjashtuar nga kërkesat për vizë dhe për këtë arsye hyjnë në zonën Shengen me ligj dhe më pas aplikojnë për azil.

Në fund të qershorit 2019, pothuajse 60,000 refugjatë të njohur jetonin në Zvicër, 10% më shumë se një vit më parë. Përfshirë ata me leje B dhe C, ka rreth 125,000 njerëz që jetojnë në Zvicër të cilëve u është dhënë azil, shkruan Swiss info, përcjell Albinfo.ch.