Lajme

Vendet e BE-së arrijnë marrëveshje për pagën minimale

Me një perspektivë të zymtë ekonomike dhe norma inflacioni mbi 8 për qind, institucionet e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord për një marrëveshje të përkohshme për të vendosur një pagë minimale.

Kjo nuk do të thotë se fitimi do të jetë i njëjtë nga Sevilja në Stokholm, por nënkupton se shteti anëtar i BE-së do të duhet të sigurojë kushte të mira pune dhe jetese për të gjithë punonjësit evropianë.

“Kjo është një procedurë ndryshimi dhe unë mendoj se do të sjellë një element thelbësor, luftimin e varfërisë së brendshme, por edhe forcimin e idesë së ekonomisë sociale të tregut”, u shpreh komisioneri i BE-së për Punën, Nicolas Schmidt.

Vendet e Unionit do të duhet të rrisin pagën e tyre minimale bazuar në një shportë mallrash dhe shërbimesh shtëpiake, duke marrë parasysh pagën mesatare bruto. Biznesi është i shqetësuar, pasi kjo mund të nënkuptojë më shumë kosto në kohë të trazuara.

Shprehur në euro, pagat minimale mujore ndryshojnë në BE, duke filluar nga 332 euro në Bullgari në 2,202 euro në Luksemburg.

“Unë e kuptoj që shumë kompani janë shumë të shqetësuara për gjithë situatën, por ky nuk është një udhëzues”, theksoi Dennis Radtke nga Partia Popullore Evropiane.

Pasi marrëveshja të nënshkruhet, ajo hyn në fuqi brenda dy vjetëve. Disa vende, si Danimarka dhe Suedia, janë kundër, pasi nuk duan që BE të ndërhyjë në çështjet e pagave./Euronews


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI