Bota

Vendet e BE-së kërkojnë kufij më të ashpër për të parandaluar “krizën e emigracionit”

Tetë vende të BE-së i bënë thirrje Brukselit që të forcojë ndjeshëm kufijtë e bllokut për të "parandaluar një krizë tjetër të migrimit në shkallë të gjerë", sipas një letre të parë nga AFP përpara një samiti kyç

Toni i përgjithshëm mbi migracionin është ngurtësuar në Evropë që nga viti 2015-2016, kur mori mbi një milion azilkërkues, shumica prej tyre sirianë që ikën nga lufta në vendin e tyre.

Austria, Danimarka, Estonia, Greqia, Letonia, Lituania, Malta dhe Sllovakia i dërguan letrën e datës së hënës Presidentes së Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen, dhe Presidentit të Këshillit të BE-së, Charles Michel.

Ata thanë se ishte “koha e fundit” për një “qasje gjithëpërfshirëse evropiane… për të gjitha rrugët përkatëse të migracionit” për të trajtuar migrimin e parregullt, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Letra bëri thirrje për “mbështetje financiare shtesë” brenda buxhetit ekzistues për të rritur “masat përkatëse operative dhe teknike për kontroll efektiv kufitar”.

Ai kërkoi gjithashtu “rritje të konsiderueshme të kthimeve të shpejta të shtetasve të vendeve të treta” dhe përfundimin e partneriteteve të reja dhe marrëveshjeve të sigurta të vendeve të treta.

Disa shtete anëtare po përballen me “nivele të mbërritjeve dhe aplikimeve të barasvlershme ose më të larta se ato që u panë gjatë krizës së migracionit në 2015 dhe 2016”, shtohej letra.

Në fund të janarit, Komisionerja Evropiane për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson, tha se ishte e bindur se reforma e azilit, e cila po diskutohej që nga shtatori 2020, do të miratohej përpara zgjedhjeve evropiane më 2024.

BE-ja ka caktuar gjashtë miliardë euro për të mbrojtur kufijtë e saj për periudhën 2021-2027.

Disa vende, përfshirë Austrinë, kanë bërë thirrje për fonde të BE-së për të forcuar gjerdhet përgjatë kufijve të jashtëm të bllokut për të reduktuar fluksin e azilkërkuesve.

Por, komisioni deri tani ka hezituar, duke thënë se “ndërtimi i mureve dhe telit me gjemba” nuk është zgjidhja e duhur.

Shefja e Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen, tha muajin e kaluar se shtetet anëtare mund të nënshkruajnë një skemë pilot gjatë gjysmës së parë të këtij viti për të përshpejtuar shqyrtimin dhe procedurat e azilit për migrantët e kualifikuar – dhe “kthimin e menjëhershëm” për ata që nuk kualifikohen.

Von der Leyen tha se donte që BE të hartonte një listë të “vendeve të sigurta të origjinës” dhe që blloku të forconte monitorimin e kufijve në rrugët e Mesdheut dhe Ballkanit Perëndimor që emigrantët përdorin për të arritur në Evropë.