Lajme

Vendet që shpenzuan më shumë për Krishtlindje

Krishtlindja bashkon kostot e pemëve, dekorimeve dhe dhuratave, një përzierje që ndryshon nga kombet.

Industria e pemës së Krishtlindjes në BE ka një vlerë prej 1.5 miliardë euro. Sipas Rory Young, kryetar i Shoqatës Britanike të Kultivuesve të Pemëve të Krishtlindjeve, i intervistuar nga The Guardian, çmimet e pemëve të bredhit mund të luhaten ndjeshëm sipas vendndodhjes, duke filluar nga afërsisht 29 euro në 75 euro për një pemë 1.8 metra, duke shënuar një rritje të kostos prej 7%.

Prodhimi natyror i pemës së Krishtlindjes në Evropë, i vlerësuar në rreth 80 milionë në vit, udhëhiqet kryesisht nga Gjermania, duke përbërë 25% të pjesës së tregut. Më poshtë janë Danimarka, Polonia dhe Britania e Madhe, secila duke kontribuar ndjeshëm në kërkesën sezonale.

Tregu i Krishtlindjeve ka parë rritje të jashtëzakonshme në dekorime dhe mallra të ngjashme. Vitin e kaluar, Shtetet e Bashkuara ishin importuesi kryesor, duke sjellë mbi 3.5 miliardë euro.

Mbretëria e Bashkuar dhe Holanda qëndruan si blerës kryesorë, duke shpenzuar respektivisht 328 milionë euro dhe 226 milionë euro. Në vitin 2022, Holanda u ngrit si një furnizues i rëndësishëm global, duke siguruar vendin e dytë, duke u renditur e dyta vetëm pas Kinës me eksporte të dekoratave të Krishtlindjeve me vlerë 228 milionë euro.

Pavarësisht sfidave ekonomike, MB parashikon shpenzimet kryesore të Krishtlindjeve në gjithë Evropën këtë vit. Parashikimet sugjerojnë shitje me pakicë afër 100 miliardë euro, e ndjekur nga vlerësimi i Gjermanisë prej 85 miliardë euro. Nga ana tjetër, Belgjika pritet të shpenzojë 11.5 miliardë euro modeste.