Lajme

Vizita e Ignazio Casiss në Tiranë, bëri jehonë edhe në Zvicër

Departamenti Federal i Punëve të Jashtme i ka dhënë një jehonë të gjerë vizitës zyrtare të ministrit të Jashtëm zviceran, Ignazio Casiss, në Tiranë, më 23 nëntor 2020, transmeton albinfo.ch.

Më poshtë MPJ zvicerane ka pasqyruar vizitën e z.Casiss në Shqipëri.

Gjatë vizitës së tij zyrtare në Tiranë më 23 nëntor 2020, Këshilltari Federal, Ignazio Cassis, takoi Kryeministrin shqiptar, Edi Rama, ministrin e përkohshëm të Punëve të Jashtme, Gent Cakaj dhe Presidentin Ilir Meta. Bisedimet u përqëndruan në angazhimin e Zvicrës në Shqipëri, kryesimion e Shqipërisë në OSBE dhe kandidaturën e të dy vendeve për Këshillin e Sigurimit të KB-së.

Kreu i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme (FDFA) vizitoi gjithashtu një projekt SDC për të rivendosur shtëpitë e shkatërruara.

Zvicra dhe Shqipëria kanë mbajtur marrëdhënie diplomatike dhe lidhje të ngushta dypalëshe për gjysmë shekulli. Të dy vendet vendosën zyrtarisht marrëdhënie diplomatike më 1970 dhe Zvicra hapi ambasadën e saj të parë në Tiranë më 1992.

Për Z. Cassis, 50-vjetori ishte arsyeja për të festuar. “Unë jam jashtëzakonisht i kënaqur që mund të shënoj këtë përvjetor me një vizitë. 50 vjet marrëdhënie diplomatike, gjysmë shekulli marrëdhënie miqësore. 12 muajt e fundit kanë demonstruar fuqimisht solidaritetin tonë me njëri-tjetrin. Pas tërmetit shkatërrues të vitit të kaluar, Zvicra dërgoi ndihma humanitare në të njëjtën ditë. Dhe ne kemi punuar ngushtë gjatë pandemisë COVID-19”.

Takime me ministrat dhe vizitë mirësjelljeje me presidentin

Në axhendën e takimeve zyrtare ishin çështjet politike dhe sociale, ekonomia dhe arsimi profesional dhe trajnimi.

Me Kryeministrin shqiptar Edi Rama, z. Cassis diskutoi gjithashtu sfidat e muajve të fundit dhe kryesinë aktuale të Shqipërisë në OSBE. Kreu i FDFA-së theksoi mbështetjen e Zvicrës për kryesinë shqiptare dhe vlerësoi arritjet e saj. Z. Rama shprehu falënderimet e tij për bashkëpunimin e mirë dhe përmblodhi temat më të rëndësishme të Konferencës së ardhshme Ministrore në 3 dhjetor 2020. Me ministrin e përkohshëm të Punëve të Jashtme, Gent Cakaj, Cassis vazhdoi të diskutojë tema me interes dypalësh dhe situatën politike në Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor në tërësi. Me Presidentin Ilir Meta, Z. Cassis shikoi mbrapa mbi 50 vjet marrëdhënie diplomatike midis Zvicrës dhe Shqipërisë. Që nga viti 1970, të dy vendet kanë vazhduar të zgjerojnë dhe forcojnë marrëdhëniet e tyre të forta dhe miqësore.

Ndihma humanitare zvicerane në Shqipëri

Cassis përfundoi udhëtimin e tij zyrtar me një vizitë në një projekt të mbështetur nga Zvicra për rinovimin e shtëpive të dëmtuara në tërmetin shkatërrues të nëntorit 2019, i cili vrau më shumë se 50 njerëz dhe la 30,000 të pastrehë. Së bashku me Ministrin e Shtetit për Rindërtimin Arben Ahmetaj, Këshilltari Federal Ignazio Cassis shkoi për të parë se si ndihma emergjente nga Zvicra ka ndihmuar në rindërtimin.

“Brenda orësh nga tërmeti i fuqishëm, një ekip nga Njësia Zvicerane e Ndihmës Humanitare udhëtoi në Tiranë. Në ndërkohë, stafi ynë tashmë i pranishëm kishte kontaktuar partnerët e bashkëpunimit dhe autoritetet lokale. Kjo siguroi që ndihma të shpërndahej me shpejtësi atje ku njerëzit kishin më shumë nevojë , “tha Z. Cassis, duke vlerësuar cilësinë e lartë të bashkëpunimit të të dy vendeve gjatë kësaj kohe të vështirë.

Partnerë të kahershëm në bashkëpunimin ndërkombëtar

Zhvillimi i Shqipërisë dhe stabiliteti i vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe integrimi i tyre evropian janë të një rëndësie qendrore për Zvicrën.

Zvicra ka qenë aktive në rajon përmes strategjive të saj të bashkëpunimit ndërkombëtar që nga viti 1995. Vetë Shqipëria është një vend me përparësi për Agjencinë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Sekretariatin Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Që nga viti 1996, Zvicra ka investuar rreth 345 milion CHF në zhvillimin e Shqipërisë dhe është një nga donatorët dypalësh më të rëndësishëm së bashku me Gjermaninë. Këshilltari Federal Ignazio Cassis shprehu gatishmërinë e Zvicrës për të vazhduar mbështetjen e Shqipërisë në përpjekjet e saj të reformës dhe pranoi rolin stabilizues të Shqipërisë në Ballkanin Perëndimor.

“Jam krenar që jemi në gjendje të mbështesim Shqipërinë në këtë udhëtim. Zvicra mbështet përpjekjet e Shqipërisë për të ndërtuar struktura dhe institucione demokratike dhe integrimin e saj në familjen evropiane”.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI