Jeta në Zvicër

Vjeshta, e përshkruar si “e artë” në Zvicër, vjen me disa këshilla për shëtitje

Gazeta zvicerane “swissinfo.ch” ka botuar një artikull vetëdijësues se: çfarë duhet të dini për shëtitjet në Zvicër?!

Meqenëse vjeshta është një sezon frymëzues, patjetër që shteti i Zvicrës ofron mundësi të mira turistike për vendasit dhe të huajt.

Çfarë duhet të dini për shëtitjet në Zvicër?!

Para se të paketoni shpinës, vishni këpucët tuaja për shëtitje dhe goditni gjurmët, hidhini një sy këtyre sugjerimeve.

Mobiliteti i jashtëm i Zvicrës ofron një indeks gjithëpërfshirës të rritjeve të listuara sipas vendndodhjes, temës dhe nivelit të fitnesit të kërkuar. Turizmi në Zvicër është ngushtuar në lidhjen e jashtme “32 rritje më të këndshme”. Burime të tjera të shkëlqyera janë lidhja Zvicerane e Hiking Trail Federata e jashtme dhe Zvicra Alpine Club (SAC) lidhja e jashtme.

Faqja e krijuar nga përdoruesi Lidhja Hikr.orgexternal azhurnohet vazhdimisht me këshillat më të fundit në disa gjuhë.

Si mund ta di nëse është një rrugë e lehtë apo e vështirë?

Përshkrimi është i qëndrueshëm në gjithë Zvicrën (dhe Lihtenshtajni) falë përpjekjeve të entuziastëve të ecjes në vitet ’30-ta.

Gjurmët që kërkojnë më pak përpjekje shënohen me shenja të verdha ose shigjeta, shpesh duke paraqitur një figurë me një shpinës dhe shkop ecjeje. Shenjat që shënojnë lartësi, nyje dhe distanca janë gjithashtu të verdha, dhe mund të shënojnë lloje të ndryshme gjurmësh. Këto japin një vlerësim të kohës që duhet për të arritur në pikat më të afërta, përfshirë stacionet e trenave dhe stacionet e autobusëve.

Shenjat e kuqe dhe të bardha, shpesh të pikturuara në shkëmbinj, shënojnë shtigje ku alpinistët mund të presin rrugëkalime të pjerrëta dhe të ngushta. “Përdoruesit duhet të jenë të sigurt në këmbë dhe pa vertigo, dhe në gjendje të mirë fizike, si dhe të vetëdijshëm për rreziqet malore”, vëren lidhja e jashtme e federatës së ecjes.

Shtigjet alpine tregohen nga shenja blu-dhe-bardhë. Këto shpesh ndërpresin fushat e dëborës dhe akullnajat, dhe mund të kërkojnë ngjitje me një litar, zgjedhje dhe ngërçe. Ndërsa akullnajat shkrihen, këto shtigje po bëhen më sfiduese.

Në dimër, dëbora shndërron shumë shtigje themelore të verdha në gjashtë shtigje dimërore për shëtitje. Këto shënohen me shenja rozë. Asnjë veshje e veçantë nuk nevojitet, përveç çizmeve të përshtatshme të dimrit me shkelma për të trajtuar ndonjë copë të akullt.

Ku mund ta kontrolloj motin?

Gjithmonë kontrolloni dy herë motin para se të vendosni, pasi reshjet mund të përkthehen në shkëmbinj të rrëshqitshëm. Shërbimi kombëtar i motit, lidhja MeteoSwissexternal, parashikon parashikime të hollësishme duke përfshirë paralajmërimet e rrezikut, si dhe erërat e mëdha ose ortekët. Nëse është e mundur, zbuloni nëse destinacioni juaj është i mbështjellë në mjegull duke shikuar kamerën në internet.

Kush i mirëmban të gjitha këto shtigje shëtitjeje?

Shtigjet zvicerane dhe shtigjet hiking mbahen në gjendje të mirë, të sigurt. Puna e mirëmbajtjes porositet në nivele kantonale dhe komunale. Rreth 1.500 vullnetarë dhe ndihmës marrin përsipër detyra si prerja e degëve, riparimi i hapave dhe rregullimi i postave.

 

Sa kushton dhe kush paguan?

Përveç shkurtesave të tilla si teleferikët dhe pushimi i rastësishëm i kapelave të shëtitjeve, sporti kombëtar është falas për të gjithë shëtitësit. Paratë për rrjetin vijnë nga kantonet dhe dhurimet. Investimi vjetor arrin në rreth 53 milion CHF (53.4 milion dollarë). Sipas federatës së ecjes, kjo përfshin mirëmbajtjen operative, riparimin dhe vendosjen e sinjalistikës së rrjetit dhe kostot e tjera. Pra, SAC investon disa qindra mijëra franga në vit për të ruajtur dhe përmirësuar aksesin në kasollet e tij.

 

Sa e sigurt është ecja në Zvicër?

Është e rëndësishme të siguroheni që jeni në rrugën e duhur. Por, pavarësisht sa me përvojë apo të kujdesshëm jeni, gjithmonë ekziston një element rreziku. Sipas raporteve, rreth 20,000 shëtitës kanë një aksident në Zvicër. Muajin e kaluar, katër njerëz ranë në lidhjen e tyre të vdekjes nga vdekja dhe një rrëshqitje në tokë vrau një alpinist dhe të tjerët të bllokuar në Alpet e Bernës.

Autoritetet lokale në përgjithësi bllokojnë shtigjet posa të njohin një problem.

Alpinistët gjithmonë mund të kontrollojnë lidhjen e federatës së jashtme të ecjes ose lidhjen SACexternal për këshilla, përfundon artikulli i swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.