Kosova

VV: Institucionet e Kosovës po shpërfillin mërgatën

Lëvizja Vetëvendosje me anë të një aksioni të zhvilluar afër Ministrisë së Diasporës në Prishtinë në ditën e mërgatës i kanë rikujtuar shpërfilljet institucionale që u bëhen mërgimtarëve.

Sipas njoftimit të LVV-së Sekretarja organizative e Vetëvendosjes,  Vlora Haxhimehmedi e cila vetë është kthyer nga Norvegjia ka thënë se margimtarët diskrimonhen  në politik, në ekonomi  e edhe kulturë.

“Ata gjithnjë e më shumë po trajtohen nga institucionet si të huaj edhe në vendin e tyre. Nga nëpërkëmbja e të drejtës për të votuar, te pagesa e padrejtë për kartonin e gjelbërt, nga radhët e gjata në kufi dhe vonesat e tjera administrative, e deri te kërkesat për rryshfete, këto institucione e kanë kthyer mërgatën tonë në objekt mashtrimi dhe abuzimi”, ka thënë Haxhimehmedi.

Sipas LVV-së “ është mërgata ajo që ka qenë jetike për mbijetesën dhe çlirimin e shqiptarëve nën ish Jugosllavi. Ajo u kthye jo vetëm në strehë për të përndjekurit politikë, gazetarët, artistët e shkrimtarët, por financoi me dekada ekzistencën ekonomike, politike dhe arsimin. Gjatë luftës mërgata dha një mbështetje të fuqishme me njerëz dhe materiale. Por qeverisjet e deritanishme, pas luftës, ia kanë reduktuar rolin mërgatës në minimum, përveç në aspektin e remitancave, ku mërgata kthen në Kosovë rreth 1 miliard Euro. Megjithatë edhe ky kontribut shkon kryesisht për konsum të mallrave të huaja, për shkak të mungesës së prodhimit vendas, dhe për pasojë këto para dalin prap jashtë vendit”.

Lëvizja Vetëvendosje sipas disa statistikave të publikuara, thotë se vetëm në Gjermani janë aktualisht të regjistruara mbi 32,000 biznese shqiptare.

“Paramendoni çfarë mund të bëjnë këto bizneze sikur të ndihmoheshin të organizoheshin më mirë. Paramendojeni çfarë ndikimi do të kishin në ekonominë e Kosovës këto biznese sikur të investonin qoftë dhe 10% të kapitalit të tyre. Ata po investojnë, por shumë më pak nga ç’dëshirojnë sepse u kërkohet rryshfet, sepse u pritet hovi që ne start përmes korrupsionit dhe mashtrimit”, thuhet në njoftim.