Lajme

Zbulohet ndërtesa e jashtëzakonshme romake në Zvicër

Ndërtesë jashtëzakonisht e madhe ’romake' e zbuluar në Zvicër

Arkeologët kanë zbuluar një ndërtesë romake, në kanton Valais, përmasat dhe metodat e ndërtimit nuk janë parë kurrë më parë në Wallis, transmeton albinfo.ch.

Arkeologët kanë zbuluar një ndërtesë romake në Zvicrën jug-perëndimore, dimensionet dhe mënyra e ndërtimit e të cilave janë të panjohura në rajon.

Autoritetet kantonale njoftuan zbulimin, duke shtuar se ndërtesa e gjetur në Glis, në kantonin Valais, ishte nëntë metra e gjerë dhe kishte mure llaçi. Studiuesit vlerësojnë se është ndërtuar midis shekujve 3 dhe 5 bazuar në copa enësh qeramike të importuara nga Galia Veriore.

Kjo është ndërtesa e dytë romake që ekspozon këto lloj muresh të gjetura në atë pjesë të kantonit. E para ishte një ndërtesë e vogël dhe e shenjtë në fshatin fqinj Gamsen, transmeton tutje albinfo.ch.

Gërmimet u bënë në lidhje me ndërtimin e një ndërtese me qira dhe një garazhi nëntokësor. Në proces, arkeologët zbuluan disa ndërtesa nga periudha romake në një sipërfaqe prej 800 metrash katrorë.

Studiuesit po përpiqen të gërmojnë një ndërtesë tjetër me më shumë se 40 metra katrorë që ka mure me gurë të thatë, si dhe një ndërtesë prej balte dhe druri dhe një furrë që u përdor për prodhimin e gurëve gëlqerorë. Ata dyshojnë se këto ndërtesa i përkisnin një vendbanimi të vogël bujqësor dhe artizanal, shkran swissinfo.ch.

Zbulim i fundit ishte një dëshmi e ndikimit të madh që Perandoria Romake kishte në rajon që ishte e panjohur deri më tani. Kjo faqe mund të jetë hallka që mungon për të kuptuar historinë e vendbanimeve në Valais të Epërme. /Albinfo.ch

Scirnshoot – Një pamje nga sipër vendit të gërmuar në Glis pranë qytetit të Brig. Kantoni Valais

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI