Lajme

Zvicër: Aksidentet më të rënda ndodhin në shtëpi

Rreth 1,700 njerëz vdesin çdo vit nga rrëzimet në shtëpi në Zvicër dhe mbi 15,000 lëndohen rëndë – më shumë se në trafikun rrugor dhe sportet së bashku.

Ky është rezultati i barometrit të parë të sigurisë për aksidentet në shtëpi dhe në kohën e lirë, e publikuar të martën nga Këshilli Zviceran për Parandalimin e Aksidenteve (BFU), transmeton albinfo.ch.

Raporti analizoi aksidentet gjatë dhjetë vjetëve të fundit.

Trendi është në rritje, shtoi ai. Çdo vit ka 31 aksidente fatale të tjera me rrëzime. Personat mbi 85 vjeç janë veçanërisht të prekur. Njerëzit më së shpeshti pësojnë lëndime të rënda në shtëpitë e tyre private, tha BFU, duke theksuar se 81% e lëndimeve të rënda atje janë rrëzime.

Sipas barometrit, çdo vit 15 fëmijë dhe adoleshentë vdesin në shtëpi ose gjatë aktiviteteve të kohës së lirë. Gjysma e tyre janë foshnja dhe të vegjël.

Për të reduktuar këto shifra, BFU rekomandon më shumë mbikëqyrje për fëmijët e vegjël, plus portat e shkallëve dhe bravat e dritareve. Për të moshuarit, BFU këshillon instalimin e shufrave në banjë, mbajtjen e kapakëve kur ngjiten ose zbresin shkallët dhe bëjnë ushtrime për forcë dhe ekuilibër, transmeton tutje albinfo.ch.