Lajme

Zvicër: Disa prindër janë kundër maskave në shkolla

Maska është e detyrueshme në shkollat e mesme dhe ato profesionale në kantonet zvicerane të Lucern dhe Schaffhausen. Sidoqoftë, disa prindër e kundërshtojnë këtë rregull

Klasat në Lucern rifilluan të hënën dhe maskat janë të detyrueshme.

Por, sipas raporteve të mediave, një grup prej 60 prindërve u shkruan një letër autoriteteve arsimore të kantonit, duke shprehur “zemërimin” e tyre për rregullin e maskave, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Ata pretendojnë se maskat në fytyrë janë një barrë për studentët, sepse “ato në të vërtetë janë të destinuara dhe të dizajnuara për përdorim profesional në sektorin e kujdesit shëndetësor”.

“Në ndryshim nga studentët, stafi mjekësor përdor maska ​​në varësi të situatës dhe janë të trajnuar në përdorimin e duhur të tyre”, kanë shkruar prindërit.

Drejtori i arsimit i Lucern, Marcel Schwerzmann, u përgjigj se shkollat ​​duan të sigurojnë “sa më shumë mësimdhënie fytyrë për fytyrë dhe normalitet”, dhe përdorimi i maskave mundëson këtë proces.

Ai gjithashtu mohoi pretendimet e prindërve se maskat janë “një sulm ndaj dinjitetit njerëzor”. Aldo Magno, kreu i departamentit kantonal të Lucernit për arsimin e mesëm, tha se nxënësit që nuk mund të veshin maska ​​mund të bëjnë kërkesë për administratën e shkollës, përcjell tutje albinfo.ch.

“Nëse ekziston një arsye mjekësore, leja do të jepej, por thjesht pohimi se kërkesa për maskë është një shkelje e të drejtave të njeriut nuk do të merrej në konsideratë”, tha ai.

“Sidoqoftë, nuk mendoj se shumë studentë do të kundërshtojnë mënyrën se si bëjnë këta prindër”, shtoi Magno, përcjell tutje albinfo.ch.

Kërkesa për maskë është përmbushur me rezistencë edhe në rajone të tjera.

Christian Amsler, drejtori i arsimit për kantonin e Schaffhausen tha që disa prindër janë të shqetësuar “që fëmija i tyre nuk mund të marrë frymë sa duhet ajri i pastër”.

Prindërit e tjerë argumentojnë se maskat janë problematike nga pikëpamja thjesht vizuale.

“Nëse të gjithë papritmas po ecin me maska, ajo përçon një ndjenjë të errësirës dhe dënimit”, thanë ata.

Sipas Amsler, shkollat ​​iu përgjigjën secilit prind me një letër formulare, duke thënë se maskat sigurojnë që klasa nuk do të duhej të mbyllet nëse ndodhin raste pozitive.

“Gjëja më e keqe për operacionet shkollore do të ishte një pengesë tjetër me një kthim në mësimin në distancë për një periudhë të gjatë kohore”, vuri në dukje ai.

Shkollat ​​janë rihapur në 22 kantone midis 10 dhe 17 gushtit.

Maska është e detyrueshme në shkollat ​​e mesme dhe ato profesionale në Bernë, Jura, Lucern, Neuchâtel, Schaffhausen dhe Zürich.

Në pesë kantonet e tjera maskat ​​duhet të vishen nëse një distancë prej 1.5 metrash midis studentëve dhe mësuesve nuk mund të mbahet.

Shkollat ​​e Gjenevës dhe Vaud do të fillojnë më 24 gusht, pasuar nga Fribourg në 27 dhe Ticino në 31.

Të katër kantonet do të kenë kërkesën për maskë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI