Lajme

Zviceranët dalin në rrugë kundër zjarreve të Amazonës

Përkundër sfondit të zjarreve të egër të pyjeve në Brazil, disa qindra njerëz në qytete të ndryshme zvicerane kanë marrë pjesë në demonstrata kundër shkatërrimit të zonave të mëdha pyjore.

Rreth 300 njerëz morën pjesë në një tubim në Cyrih, sipas organizatorëve. Ata u zhvendosën nga Parku Platzspitz afër stacionit kryesor hekurudhor përpara konsullatës braziliane.

Marshimi protestues ishte planifikuar në një njoftim të shkurtër dhe nuk kishte kohë të mjaftueshme për të aplikuar për një leje të rregullt. Sidoqoftë, policia lëshoi një leje emergjence.

Në Gjenevë, rreth 100 vetë demonstruan para konsullatës braziliane kundër politikave të Presidentit, Jair Bolsonaro dhe kërkuan shpëtimin e xhunglës së Amazonës.

Demonstrata u zhvilluan edhe në Bazel, Bern dhe Lozanë. Në Bern, rreth 100 vetë morën pjesë në tubimin spontan dhe paqësor në mesditë, i cili shkonte nga stacioni hekurudhor drejt ambasadës braziliane. Protesta ishte drejtuar abuzimeve dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut në rajonin Amazon. Në 1 pasdite tubimi përfundoi me një heshtje të minutës.

Gjithashtu sot, Bashkimi Evropian BE ngriti presion ndaj Bolsonaro, me Irlandën dhe Francën duke thënë se ata mund të bllokonin një marrëveshje tregtare dhe Finlanda duke kërkuar ndalimin e importeve të viçit brazilian.

Bolsonaro ka hedhur poshtë atë që ai e quan ndërhyrje të huaj në punët e brendshme në Brazil, ku trakte të mëdha të shiut të Amazonës janë ndezur në atë që njihet si sezoni i djegies.

Ambientalistët kanë fajësuar shpyllëzimin për një rritje të zjarreve dhe akuzojnë presidentin e krahut të djathtë për mbrojtje të qetë të një gracke të gjerë karboni dhe drejtues klimatik që është thelbësor për të luftuar ndryshimin e klimës globale.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI