Lajme

Zvicra ka probleme në trajtimin e duhanit

Zvicra është duke bërë shumë pak për ta ndaluar përdorimin e duhanit dhe nikotinës, sipas një raportit studiuesve, shkruan thelocal, përcjell albinfo.ch.

Disa nga kompanitë më të mëdha të duhanit në botë, përfshirë Philip Morris International dhe British American Tobacco, kanë selinë e tyre globale në Zvicër.

“Për dekada të tëra, industria e duhanit ka minimizuar efektet e dëmshme të veprimtarisë së saj dhe ka bllokuar politikat zvicerane të shëndetit publik”, tha Komisioni Federal për parandalimin e përdorimit të duhanit në një raport të botuar të enjten.

Sipas këtij komisioni, presioni i industrisë e kishte lënë vendin me rregullore të dobët, veçanërisht për cigare të reja elektronike, shkopinj të nxehur të duhanit.

“Ne kemi nevojë për një qasje shumë më kufizuese”, tha Presidenti i komisionit Lucrezia Meier-Schatz të premten për AFP.

Nuk ka kufi moshe për blerjen e produkteve të tilla, megjithëse disa kantone po mendojnë të ndalojnë shitjen e tyre tek të miturit.

Përdorimi i tyre është i lejuar edhe në hapësira publike të mbyllura, dhe ato nuk u nënshtrohen të njëjtave taksa dhe kufizime në reklamimin si cigaret konvencionale.

“Këto produkte duhet të rregullohen saktësisht në të njëjtën mënyrë si cigaret e rregullta”, tha Meier-Schatz, duke këmbëngulur që industria pretendon se produktet e reja janë shumë më të sigurta se cigaret ishin larg nga provuar.

Zvicra, e cila gjithashtu ndodh të jetë shtëpi e Organizatës Botërore të Shëndetit, ndërkohë është një nga vendet e pakta që ende nuk kanë ratifikuar Konventën Kornizë Globale të Agjencisë së KB për Kontrollin e Duhanit (FCTC).

“Presioni i industrisë së duhanit në sferën politike është i madh dhe deri më tani ka arritur të parandalojë ratifikimin e kësaj konvente”, tha ajo.

Industria kontribuon rreth 6.3 miliardë franga zvicerane (6.4 miliardë dollarë, 5.8 miliardë euro) në ekonominë zvicerane, ose një për qind e produktit të saj bruto vendas, sipas të përditshmes Le Temps.