Lajme

Zvicra mbetet magneti më i madh në botë për punëtorë të aftë

Zvicra ka mbajtur vendin e parë si magneti më i madh i talenteve në botë. Megjithëse një numër vendesh të tjera evropiane janë duke iu afruar, Zvicra ka ruajtur vendin e parë në renditjen e talenteve botërore të Shkollës së Biznesit IMD.

Renditja, e përpiluar çdo vit nga shkolla me qendër në Lozanë, merr parasysh investimet dhe zhvillimin, gatishmërinë dhe apelimin kur vlerëson statusin e secilit vend si një magnet talentesh.

Pas Zvicrës, Danimarka është në vendin e dytë duke ruajtur mbizotërimin e tyre në krye të renditjes botërore për vitin e shtatë me radhë, shkruan “The local.ch”.

Suedia është në vendin e tretë, pasi që është ngritur për pesë vende nga renditja e vitit të kaluar.

Sidoqoftë, vendosja e lartë e Zvicrës vjen nga mbizotërimi i saj në tre faktorët kryesorë – në secilin nga tre, Zvicra renditet e para ose e dyta.

Në veçanti, IMD njeh përsosmërinë e menaxhimit dhe trainimit të praktikantëve të Zvicrës, së bashku kualifikimin e lartë dhe pagat e mëdha.

Sipas autorëve të raportit, ata që kanë performuar më mirë këtë vit e kanë bërë këtë përmes përmirësimit të investimeve në arsim dhe prioritizimit të tërheqjes dhe mbajtjes së talenteve në sektorin privat.

“Shumica e ekonomive kryesore theksojnë zhvillimin afatgjatë të talenteve  duke u përqëndruar në investime dhe zhvillim,” tha Arturo Bris, Drejtor i Qendrës Botërore të Konkurrencës IMD.

“Sidoqoftë, ky theks tejkalon aspektet thjesht akademike për të përfshirë zbatimin efektiv të praktikës dhe trajnimit të punonjësve.

“Një qasje e tillë siguron një përputhje të qëndrueshme midis kërkesës dhe ofertës së talenteve,”

Top 10 (renditja e vitit të kaluar)

  1. Zvicra (1)
  2. Danimarka (2)
  3. Suedia (8)
  4. Austri (4)
  5. Luksemburgu (9)
  6. Norvegjia (3)
  7. Islandë (16)
  8. Finlanda (7)
  9. Hollandë (5)
  10. Singapori (13)