Ekonomi

Zvicra, më shumë vende pune sesa punëtorë

Ekonomia zvicerane po lulëzon

Papunësia në Zvicër vazhdon të bie, aq sa ka më shumë vende pune sesa punëtorë. Kështu shkruan e përditshmja italiane “La Repubblica”, përcjell albinfo.ch.

Ajo i referohet raportit të bërë nga kompania “X28 AG”, me seli në Thalwil, afër Cyrihut.

Sipas kësaj kompanie, në fund të vitit 2017, shkalla e papunësisë ka qenë prej 2.7. Duhet të kthehemi pesë vjet për të gjetur shifra të tilla, pra më 2012.

Fakti është se në Konfederatë ka 178 mijë vende pune, derisa të papunët janë

Në fund të vitit 2017, kompania në fjalë shqyrtoi një shkallë papunësie prej 2.7% të popullsisë aktive. Ne duhet të kthehemi 5 vjet, pastaj në 2012, për të gjetur një figurë të ngjashme. Fakti është se, në Konfederatë, kompanitë e gjejnë veten me 178 mijë vende pune, ndërsa të papunët janë 137 mijë. Në bilanc, vendet që duhet të plotësohen janë 41 mijë.

“Këto shifra pasqyrojnë zhvillimin pozitiv të ekonomisë dhe besimin e madh në të ardhmen e kompanive tona”, komentoi Cornel Müller, kryetar i Bordit të Drejtorëve të X28 AG, në gazetën “Tages Anzeiger” në Cyrih. “Ne jemi në një fazë ekonomike në të cilën gjithçka po shkon mirë”, tha Jan-Egbert Sturm, Drejtor i KOF, Qendra Kërkimore e Politeknikut të Cyrihut.

Monedha zvicerane, në fakt, është dobësuar gradualisht, së pari kundër euros dhe më pas ndaj dollarit. Por, parashikimet janë që ekonomia zvicerane të rritet edhe më shumë.


 Të tjera nga Ekonomi