Shkurt.ch

Zvicra me tatimet më të ulëta për firmat e mëdha

Që nga janari i vitit tjetër, kantonet do të jenë përsëri ato që do ta kenë në dorë përcaktimin e taksave, por nuk do t’u lejohet më të ofrojnë marrëveshje më të mira për kompanitë e huaja, sesa për ato vendase

Zvicra është e njohur për çokollatën e shijshme, orët e shtrenjta dhe për taksimin e ulët ndaj shumëkombësheve. Rreth 24,000 kompani ndërkombëtare kanë zyrat e tyre qendrore këtë shtet, mënyrë përfitojnë nga marrëveshjet e taksave ulëta ofruara nga 26 kantonet e saj, shkruan The Economist. 

Zug, një kanton pranë Cyrihut, ndodhen rreth 1,800 kompani ndryshme, duke përfshirë këtu gjigantë farmaceutikës, firma kriptomonedhave dhe grupe blockchain-i. 

Duke llogaritur taksat federale dhe ato kantoneve bashku, Zvicra ka një normë mesatare efektive tatimit mbi korporatat 20%, jo shumë poshtë nivelit Italisë dhe i lartë se ai i Britanisë. Por marrëveshjet me kantonet e zvogëlojnë këtë normë deri 9% për disa firma mëdha. Kjo normë pritet ndryshojë pak, pas miratimit reformave 19 majit. 

  

Këto reforma u hartuan nën presionin e lartë Bashkimit Evropian, i cili e ka akuzuar vazhdimësi Zvicrën për praktikattaksave dëmshme”, transmeton ‘monitor’. nga janari i vitit tjetër, kantonet do jenë përsëri ato do ta kenë dorë përcaktimin e taksave, por nuk do t’u lejohet ofrojnë marrëveshje mira për kompanitë e huaja, sesa për ato vendase, përcjell albinfo.ch. 

Zvicra ka ndërmarrë hapa mëtejshëm për parandaluar një eksod shumëkombësheve te rivalët e saj si Irlanda dhe Singapori, cilët operojnë me një nivel ulët taksimi ndaj tyre. Reformat përfshijnë marrëveshje reja drejtim sektorëve si kërkimi, zhvillimi dhe për ardhurat rrjedhin nga pronësia intelektuale. 

Por jo gjitha shumëkombëshet zotërojnë mjaftueshëm pronësi intelektuale për pasur përfitime larta nga skema tilla, për shembull tregtarët e mallrave kanë shumë pak krahasim me firmat farmaceutike. Përveç krijimit këtyre marrëveshjeve reja, kantonet po ulin normat e zakonshme taksave korporatave. 

Bazeli, veçanërisht i njohur për kompanitë e drogës dhe firmat logjistike dhe tregtare, ajo do të bjerë nga 22% në 13% (duke përfshirë edhe pjesën federale). Sipas Peter Uebelhart nga KPMG, një firmë kontabiliteti, Zvicra “po lëviz çdo gur të mundshëm për të realizuar objektivat e saj”, në mënyrë që të vazhdojë të mbetet konkurruese, edhe duke respektuar standardet ndërkombëtare. Norma mesatare e taksës së kombinuar për të ardhurat e shumëkombëshe në Zvicër do të ndryshojë shumë pak, nga 9-11% në 12-14%. 

“Ne mendojmë se shumica e shumëkombësheve do ta konsiderojnë si të pranueshme një ndryshim të tillë, veçanërisht i kombinuar edhe me atraksionet e tjera të Zvicrës, si stabiliteti politik, vendndodhja në qendër të Evropës dhe mbi të gjitha, shija e çokollatave të saj”, thotë në fund z. Uebelhart.