Lajme

Zvicra dyfishon kontributin e fondit të shpëtimit nga FMN-ja

Zvicra obligohet që për FMN të garantojë përkohësisht kredi, që parashihet se do të arrijnë deri në 18 miliardë franga

Është bërë e ditur se Parlamentit zviceran i është ka kërkuar të aprovojë dyfishimin e kontributit të Zvicrës në një mekanizëm të shpëtimit të krizës monetare të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN). Qeveria dëshiron që kontributi maksimal të rritet nga 7,7 miliardë franga në 15 miliardë franga (15.3 miliardë dollarë), transmeton albinfo.ch.

Thuhet se Fondi “Arrangements New To Huorrow” (NAB) i FMN-së u krijua më 1998 si lidhje e jashtme për të lëshuar kredi urgjente në rastet kur sistemi monetar global ishte nën kërcënim. Në takimin e tij vjetor në fund të vitit të kaluar, anëtarët e FMN-së ranë dakord të dyfishojnë fondin nga 250 miliardë në 500 miliardë dollarë, shkruan swissinfo.

Sidoqoftë, kjo është për të kompensuar numrin e kredive të papaguara që do të rrokullisen në periudhën e ardhshme operative pesëvjeçare të NAB, duke filluar nga 2021.

Kujtojmë se kriza financiare e 2007/8 u përhap në politikën monetare me shumë banka qendrore që duhej të merrnin masa të jashtëzakonshme për të stabilizuar monedhat dhe ekonomitë kombëtare.

Vlen të theksohet se të mërkurën qeveria zvicerane i kërkoi zyrtarisht Parlamentit të miratojë dyfishimin e kontributeve të Zvicrës në NAB. Kjo tregon se problemet monetare në vendet e tjera kanë një efekt destabilizues në Zvicër.

“Përmes përfshirjes në NAB, Zvicra po nënvizon rëndësinë e saj si një partner sistematikisht i rëndësishëm dhe i besueshëm për institucionet e Bretton Woods dhe riafirmon rolin e saj në sistemin financiar dhe monetar ndërkombëtar. /Albinfo.ch.