Ukraina

“Për 2 muaj luftë në Ukrainë, më shumë refugjatë në Zvicër se gjatë një viti lufte në Kosovë”

"Mbi 50,000 njerëz nga Ukraina kanë kërkuar mbrojtje në Zvicër. Kjo do të thotë se kanë ardhur më shumë njerëz sesa gjatë krizës së Kosovës në vitin 1999"

Bashkëpunimi ndërmjet qeverisë federale dhe kantoneve për pritjen e refugjatëve në përgjithësi po shkon mirë. Gjetja e akomodimit mbetet një sfidë, por shumica e refugjatëve kanë gjetur në mënyrë të pavarur një vend për strehim.

Pas rreth tre muajsh të krizës së Ukrainës, Konfederata dhe kantonet mbajtën sot një konferencë shtypi për të vlerësuar situatën aktuale në lidhje me pranimin e ukrainasve të strehuar në Zvicër për shkak të luftës, transmeton albinfo.ch. Ndërveprimi funksionon mirë në parim, por kërkimi i akomodimit mbetet një sfidë.

“Sistemi ynë i azilit funksionon”, është shprehur ministrja federale Karin Keller-Sutter në një konferencë për media në Bernë.

Që nga Lufta e Dytë Botërore, Zvicra është përballur me lëvizjen më të madhe të refugjatëve që nga lufta në Ukrainë. Gjatë tre muajve të fundit, mbi 50,000 njerëz nga Ukraina kanë kërkuar mbrojtje në Zvicër. Kjo do të thotë se kanë ardhur më shumë njerëz sesa gjatë krizës së Kosovës në vitin 1999.

Për më tepër, qeveria federale ka aplikuar për herë të parë në “rastin ukrainas” statusin e mbrojtjes S për refugjatët dhe shpejt ka vendosur të ofrojë ndihmë shtesë për përvetësimin e gjuhës, shkruan sda.ch.

Refugjatët ukrainas duan të banojnë në qytete të mëdha

Është evident edhe një solidaritet i madh në mesin e popullatës: 25,000 njerëz aktualisht janë strehuar privatisht. Rreth 21,000 prej tyre kanë gjetur një vend për të banuar, përmes rrjeteve sociale, si për shembull përmes Facebook-ut, përcjell albinfo.ch. Organizata Schweizer Flüchtlingshilfe (Ndihma për Refugjatët Zvicerane) ka ndërmjetësuar për 4000 refugjatë.

Një sfidë tjetër është se shumë nga refugjatët kërkojnë strehim në qytete të mëdha si Cyrihu dhe Berna, tha Keller-Sutter. Ata kanë shqetësime nëse ka lidhje të mira transporti dhe infrastrukturë në vend.

Rreth 400 njerëz ende vijnë në Zvicër çdo ditë, vazhdon Keller-Sutter. Çdo muaj priten 10,000 refugjatë të tjerë nga Ukraina.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI