Lajme

Zvicra, e dyta në indeksin e zhvillimit njerëzor 2019

Zvicra renditet e dyta nga 189 vende në indeksin e zhvillimit njerëzor 2019 të OKB-së.

Është bërë e ditur se Zvicra është renditur e dyta, pas Norvegjisë, në Indeksin për Zhvillimin Njerëzor të OKB-së 2019 (HDI), duke mbajtur pozicionin që gëzoi vitin e kaluar, transmeton albinfo.ch.

Sipas këtij raporti, Irlanda është renditur e treta në listë, pasuar nga Gjermania dhe Hong-Kongu që kanë vendin e katërt, ndërsa SHBA është e 15-ta në lidhjen e indeksin e jashtëm të lëshuar të martën nga Programi i KB i Zhvillimit.

Duhet theksuar se në fund të renditjes janë të gjitha vendet afrikane me Nigerinë 189, menjëherë pas Republikës së Afrikës Qendrore.

Indeksi mat përparimin në tri aspekte të zhvillimit njerëzor: një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, qasje në njohuri dhe një standard të mirë jetese. Të tre indikatorët maten duke parë jetëgjatësinë, vitet mesatare të shkollimit në mesin e popullatës së rritur dhe të Ardhurave Kombëtare Bruto (GNI).