Lajme

10 gjëra që i bëjnë të huajt, ku zviceranët të ndihen në siklet

Nga ndarja e tepërt te biseda për të ardhurat tuaja, këtu janë dhjetë mënyra të sigurta për t'i bërë zviceranët të ndihen në siklet

Zvicra është një vend i ndërlikuar me tre grupe kryesore gjuhësore dhe shumë dallime rajonale në aspektin e kulturës dhe vlerave, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Por ndërsa është e vështirë të përgjithësohet, ka disa mënyra të garantuara për t’i bërë zviceranët të ndihen të pakëndshëm. Këtu janë dhjetë gjëra që bëjnë të huajt që i bëjnë njerëzit në Zvicër të pakëndshëm në rastin më të mirë – dhe të mërzitur drejtpërdrejt në rastin më të keq.

Ndarja  

Zviceranët priren të marrin një qasje ngadalë-ngadalë për të bërë miq dhe mund të duken të ftohtë dhe të rezervuar kur i njihni për herë të parë (edhe pse sapo të keni krijuar një miqësi, mund të jetë për jetën).

Për këtë arsye, t’i thuash një personi zviceran gjithçka për arsyen pse u ndava me djalin/të dashurën tuaj të fundit ose të gjitha problemet tuaja me nënën/vëllain/mikun tuaj më të mirë herën e parë që i takoni ka më shumë të ngjarë të rezultojë në nivele serioze të sikletit sesa miqësi e menjëhershme.

Jini të durueshëm: mbani mend se po luani një lojë të gjatë.

Duke mos hequr këpucët nga brenda 

Në një vend ku pastërtia ekstreme është normë, dhe ku bora dhe balta përbëjnë pjesë të mjedisit fizik, heqja e këpucëve kur hyni në një shtëpi apo apartament ka kuptim të përsosur. Por për shumë njerëz nga vendet e tjera, ideja për të hequr këpucët dhe për të hyrë në shtëpinë e dikujt me çorapet tuaja është krejtësisht e çuditshme, përcjell tutje albinfo.ch.

Nëse shkoni në një shtëpi zvicerane me këpucët tuaja, megjithatë, jini të përgatitur për disa pamje të çuditshme. Madje mund t’ju kërkohet të hiqni këpucët dhe të vishni pantofla të ofruara nga nikoqiri juaj.

Të qenit shumë i sjellshëm 

Zviceranët janë të magjepsur (dhe argëtohen) nga mirësjellja e tepruar e britanikëve me përdorimin e tyre të vazhdueshëm të “më falni” dhe “më falni” në të gjitha llojet e situatave, kështu që prisni të merrni shikime anash pakuptim nëse kërkoni falje për përplasjen me dikë në një rrugë të ngarkuar.

Në të njëjtën mënyrë, mos prisni që dikush në Zvicër t’ju kërkojë automatikisht falje nëse ju përplaset, të themi, me një tren të mbushur me njerëz, ose ndonjë situatë të ngjashme ku kontakti i vogël është i pashmangshëm. Zviceranët nuk janë të pasjellshëm, ata thjesht kanë një koncept të ndryshëm të hapësirës personale, përcjell tutje albinfo.ch.

Duke u shfaqur vonë 

Asnjë listë për zviceranët nuk do të ishte e plotë pa përmendur saktësinë. Ndërsa të qenit në kohë për raste shoqërore joformale ndoshta nuk është aq kritike sa ishte në ditët para telefonave celularë, njerëzit në Zvicër do të preferonin të dilnin diku herët sesa të rrezikonin të vonoheshin.

Dhe nëse merrni një ftesë në shtëpinë e dikujt – veçanërisht për një vakt – është më mirë të arrini në kohë, ose sa më afër në kohë sa të arrini në mënyrë njerëzore. Me të vërtetë nuk ka diçka të tillë që të jetë vonë në modë në Zvicër.

Përqafimi i të huajve 

Kur njerëzit në Zvicër takohen për herë të parë, ata në përgjithësi shtrëngojnë duart ose – rrallë – puthin njëri -tjetrin tre herë në faqe (mirësjellja e biznesit është një çështje tjetër). Ajo që ata nuk bëjnë është të mbështeten në një përqafim të madh. Të bësh këtë ka të ngjarë të trembë një person zviceran.

Duke folur për sa fitoni 

Tema e pagave dhe të ardhurave mbetet tabu për shumë njerëz në Zvicër dhe nuk është e pazakontë të punosh pranë dikujt për vite pa e ditur sa fitojnë.

Edhe pse kjo po ndryshon ngadalë – madje ka pasur fushata që bëjnë thirrje që njerëzit të flasin për sa fitojnë në një përpjekje për të rritur transparencën e pagave – ju mund të goditeni nga një heshtje e vështirë nëse e diskutoni këtë temë me një person zviceran.

Duke mos paguar për pijet e njerëzve në ditëlindjen tuaj 

Në Zvicër, nëse ftoni njerëz për darkë ose pije në ditëlindjen tuaj, pritet të paguani për të gjithë. Në fakt, vetë termi “ftoj” mbart kuptimin që ju do të paguani.

Në raste të tjera shoqërore, nëse dikush ju ofron të paguani për ju, gjëja e bërë është të protestoni dhe të thoni diçka në linjën e “Jo, jo, unë mund të paguaj”, edhe nëse protesta thjesht valëvitet.

Kur bëhet fjalë për ndarjen e faturave, kjo është më pak e zakonshme në Zvicër sesa në diku si Britania e Madhe. Ajo që ju nuk keni shumë gjasa të shihni, megjithatë, është se njerëzit luftojnë për disa cent këtu ose atje në kuptimin se kush paguan për çfarë.

Ndryshoni planet tuaja në minutën e fundit 

Ndërsa çdo person është i ndryshëm, zviceranët janë në thelb një komb i planifikuesve dhe shpesh kanë kalendarë socialë që mbushen disa javë më parë.

Rezultati është, nëse bëni plane me një mik zviceran për një mbrëmje tre javë në të ardhmen, ndoshta nuk është ide e mirë të telefononi disa orë më parë dhe të sugjeroni shtyrjen për një ose dy ditë sepse ndiheni të lodhur.

Duke u ankuar për kambanat e kishës (ose lopës) 

Për mirë apo për keq, kambanat e kishës i përkasin peizazhit zviceran. Ato gjithashtu kanë një zakon të qërojnë me zë të lartë në çdo kohë të ditës, përfshirë herët në mëngjes – diçka për të cilën shumë të huaj në Zvicër acarohen.

Kambanat e lopës (ose dhisë, ose deleve) janë gjithashtu një fakt i jetës në disa zona, madje edhe në qytet dhe qytete. Por ankesat për to mund të përballen me një kuptim të pakuptueshëm apo edhe armiqësor nga zviceranët, të cilët mund të shohin zhurmën rreth këtyre kambanave si një sulm ndaj traditave dhe kulturës zvicerane.

Duke përdorur du/tu gjatë gjithë kohës 

Është e lehtë të përzieni versionet formale dhe joformale të “ju” në gjermanisht, frëngjisht ose italisht, veçanërisht kur mbërrini për herë të parë në Zvicër.

Përdorimi i du/tu kur duhet të jetë Sie/vous/lei nuk është shumë një krim. Mund të bëjë që dikush të mendojë se jeni tepër i sjellshëm ose formal, por nuk do të bëni shumë dëm.

Sidoqoftë, bërja e gabimit anasjelltas dhe drejtimi i një eprori në punë, ose një të huaji me një du/tu mbi të njohur mund të krijojë patjetër disa situata të vështira. Nëse nuk jeni të sigurt, luani të sigurt dhe shkoni me opsionin më formal.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI