Lajme

12 statistika befasuese për vitin 2021 në Zvicër

Ja një vështrim në 12 statistika befasuese nga disa prej tregimeve tona më interesante dhe më të njohura të vitit 2021

Covid vazhdon të dominojë mbulimin mediatik në mbarë botën, natyrisht; të gjitha tregimet tona më të lexuara ishin të lidhura me pandeminë. Ky artikull do të injorojë sasinë e madhe të të dhënave – infeksionet ditore, shtrimet në spital, vdekjet, normat e vaksinimit – të lëshuara nga qeveria pothuajse çdo ditë, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.

janar

50

Banorët zviceranë mund të importojnë deri në 50 kg kripë tryezë në vit për konsumin e tyre personal – ky është një nga shumë fakte tërheqëse të veçantë multimediale të jashtme, për një nga lëndët e para të pakta të Zvicrës me burim lokal.

shkurt

50

Nuk mungon kurrë të habisë të huajt që gratë zvicerane kanë mundur të votojnë vetëm për 50 vjet – 30 vjet në një kanton! Më 7 shkurt 1971, burrat zviceranë më në fund votuan për t’i dhënë grave një zë politik (pasi e hodhën poshtë idenë në 1959), përcjell tutje albinfo.ch.

mars

51.2

Një tjetër votim që tërhoqi vëmendjen ndërkombëtare ishte nëse do të ndalohej mbulimi i fytyrës në publik. Pas një fushate të nxehtë, 51.2% e votuesve thanë “po”. Ndryshimi i kushtetutës do të zbatohet për burkën dhe niqabin islamik, por jo për mbulesat e fytyrës të veshura për arsye sigurie, moti ose shëndeti (prandaj maskat për fytyrën Covid janë të ligjshme). Burkas dhe niqabet do të lejohen ende në vendet e adhurimit. OKB-ja shpejt e dënoi ndalimin si “diskriminues dhe “një kufizim pushtues të lirive themelore”.

prill

21

Zviceranët kanë një reputacion si një komb poliglotësh – në një sondazh të fundit, 21% e njerëzve thanë se përdorin rregullisht tri gjuhë (1.7% përdorin rregullisht pesë) – por nuk është e pazakontë të dëgjosh zviceranë nga pjesë të ndryshme të vendit duke biseduar në anglisht. Jo të gjithë janë të lumtur për këtë, por përdorimi i gjuhës angleze i shërben kohezionit kombëtar apo e dëmton atë?

Maj

152 000 000

“A është vërtet kaq e keqe puna e fëmijëve?” Çfarë lloj pyetje është ajo? Rreth 152 milionë fëmijë në mbarë botën klasifikohen si punëtorë fëmijë, gjysma e të cilëve janë të përfshirë në punë të rrezikshme. Megjithatë, situata është më e nuancuar nga sa mund të mendoni. A mundet që ndalimi i fëmijëve të bëjnë disa lloje të punës t’i bëjë ata në të vërtetë më keq? Ne ekzaminuam marrëdhënien e ndërlikuar midis kompanive të mëdha zvicerane të çokollatës dhe korrësve të kakaos në Afrikë.

qershor

12

Një tjetër marrëdhënie e tepërt e thjeshtuar është ajo mes gjahtarëve dhe kafshëve. Përpara një votimi në kantonin Graubünden për ndalimin e fëmijëve nën 12 vjeç për t’u bashkuar me gjuetinë, krijuesi i një dokumentari të ri mbi gjuetinë – i cili është gjithashtu një pylltar dhe gjuetar – shpjegoi stilin e tij të jetesës dhe tha se po përpiqej të hapte sytë e shikuesve për një botë. të cilat “vështirë se dikush e kupton”. Siç doli, 79% e votuesve e kundërshtuan ndalimin.

korrik

5

I lagësht, i lagësht, i lagësht. Shiu i pandërprerë këtë verë rezultoi në përmbytje të panumërta të rrugëve dhe bodrumeve në të gjithë vendin. Edhe pse paralajmërimi më i lartë i rrezikut – niveli 5 – u shpall për liqene të ndryshme, nuk u raportua për viktima. Zvicra u largua relativisht lehtë në krahasim me Gjermaninë fqinje, ku vdiqën pothuajse 200 njerëz.

gusht

360

Ernst A. Heiniger nuk ishte vetëm një fotograf pionier, por edhe një regjisor pionier: përveç fitimit të dy çmimeve Oscar për Disney, ai zhvilloi teknologjinë 360° për t’u shfaqur në kinema rrethore. Paratë që fitoi nga shitja e “Swissorama” e lejuan të blinte një shtëpi në Hollywood Hills, ku jetoi për pjesën tjetër të jetës së tij. Vdekja e tij në vitin 1993 kaloi pa u vënë re në Zvicër, ku ende është relativisht i panjohur. Megjithatë, këtë vit ai ishte subjekt i një retrospektive të madhe zvicerane.

shtator

1300

Në historinë tonë më të lexuar jo-Covid të vitit, ne shoqëruam një japonez 40-vjeçar në momentet e tij të fundit në një organizatë vetëvrasëse të asistuar në Bazel. Vetëvrasja e asistuar është e paligjshme në Japoni, kështu që Yoshi, i cili kishte sëmundje të neuroneve motorike, bëri një fluturim të dhimbshëm 12-orësh për në Zvicër me prindërit e tij. Rreth 1300 persona të sëmurë rëndë ose me aftësi të kufizuara i japin fund jetës në Zvicër çdo vit.

tetor

26

Fokusi i medias globale u kthye në Glasgow në fund të tetorit për konferencën e OKB-së për ndryshimet klimatike COP26. Zvicra shtyu që të gjitha vendet të angazhohen për kufizimin e ngrohjes globale në 1.5°C krahasuar me nivelet para-industriale, por pasi votuesit zviceranë hodhën poshtë një ligj të ri për CO2 në qershor, disa njerëz zbuluan një erë hipokrizie dhe i thanë Zvicrës të merrte shtëpinë e saj në urdhëroni para se t’u jepni leksione të tjerëve. Në fund të konferencës verdikti i gazetarëve tanë të klimës ishte “shumë fjalë, jo veprime të mjaftueshme – përfshirë edhe Zvicrën”.

nëntor

35

Si ndihet të jetosh në vendin që mban më shumë referendume në botë pa mundur të votosh? Rreth 35% e popullsisë rezidente të Zvicrës nuk lejohet të votojë në nivel kombëtar.

dhjetor

70 000 000

Vitin e nisëm me kripë, le ta mbyllim me gjërat e ëmbla. Industria e sheqerit në Zvicër u kushton taksapaguesve rreth 70 milionë CHF në vit si subvencione qeveritare.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI