Ekonomi

13.15 milionë njerëz të papunë, në 19 vendet e eurozonës

Shkalla e papunësisë në Eurozonë ka shënuar nivelin më të ulët që nga fundi i vitit 2008. Zyra e statistikave, Eurostat, bëri publike statistikat për muajin shtator që ishin raportuar vetëm 8.1 për qind.

Në këtë mënyrë, në të njëjtin nivel si në gusht, dhe edhe më poshtë 8.9 për qind nga shtatori 2017. Një total prej 13.15 milionë njerëz të papunë janë raportuar në 19 vendet e eurozonës.

Normat më të ulëta janë regjistruar në Republikën Çeke, Gjermani dhe Poloni, më e larta në Greqi dhe Spanjë, përcjell albinfo.ch.

Rritja e ndjeshme e çmimeve të energjisë ka rritur inflacionin në eurozonë në muajin tetor. Kostoja e jetesës për konsumatorët në Bashkimin Evropian u rrit me 2.2 për qind, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, njoftoi agjencia e statistikave Eurostat në Luksemburg. Në shtator, norma vjetore e inflacionit në unionin monetar ishte 2.1 për qind.

Çmimet e energjisë u rritën sipas statistikanëve në tetor në 19 shtete me 10.6 për qind. Ushqimi, alkooli dhe duhani ishin 2.2 për qind më të shtrenjta. Shërbimet u rritën me 1.5 për qind.

Në Gjermani çmimet u rritën më shpejt në tetor se sa në vendet e tjera të euros. Zyra Federale e Statistikave njoftoi të martën se pritet në tetor një rritje e çmimit prej 2.5 për qind. Banka Qendrore Evropiane synon një inflacion mesatar prej vetëm dy për qind si objektiv, nga i cili ruan stabilitetin e çmimeve.


 Të tjera nga Ekonomi